Bijlmerflat Kleiburg heeft sinds vandaag een klooster, met eigen bier

In de Bijlmerflat Kleiburg opent vandaag het Kleiklooster zijn deuren. Na een dienst wordt een fust met het eigen Kleiburgbier aangeslagen.

Laatste voorbereidingen voor de opening van het Kleiklooster.Beeld Mats van Soolingen

In een klusflat wordt geklust, en ook in de gemeenschappelijke ruimte van het Kleiklooster wordt twee dagen voor de opening hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. De enorme tafel in de huiskamer moet nog een lik verf krijgen en in de kleine kapel wordt de laatste hand gelegd aan een houten scherm voor het raam met een kruis waardoor straks het daglicht naar binnen kan vallen.

De kapel is al in gebruik voor het avondgebed, vertelt kwartiermaker Johannes van den Akker. 'Elke avond komen we hier om negen uur samen. Het komt voor dat een van de buren net op dat moment zijn boor aanzet, maar het is ook al eens gebeurd dat een van de andere bewoners aanbelde om met ons mee te doen. Het is tof dat de mensen ons al zo snel weten te vinden.'

Gastvrijheid
Twee jaar na de start van het initiatief streken in augustus de bewoners van het Kleiklooster in de flat Kleiburg neer. Een leefgemeenschap van acht volwassenen en vijf kinderen, verdeeld over vijf woningen en een gemeenschappelijke ruimte. In die gemeenschappelijke ruimte zijn ook drie gastenkamers, bestemd voor ouders met kinderen die behoefte hebben aan een tijdelijk onderkomen.

Gastvrijheid is het sleutelwoord, vertelt Van den Akker. 'Onze huiskamer is elke dag open voor mensen die een kop koffie willen drinken of een praatje willen maken. Voor bekeerdrift hoeft niemand bang te zijn. We zijn geïnspireerd door het geloof, maar ons doel is algemeen: de wereld een beetje beter maken door het goede voor te hebben met de buurt en de bewoners.'

Kleiburgbier
De zorg voor de buurt combineren de mensen van het Kleiklooster met de productie van een zelfgebrouwen bier, het Kleiburgbier dat vooralsnog in drie soorten op de markt komt. Van den Akker: 'Toen we begonnen met het klooster vroegen mensen voor de grap wel of we dan ook een eigen kloosterbier wilden maken. Daar was toen nog geen sprake van, maar langzamerhand vonden we het idee steeds interessanter worden.'

Het Kleiklooster ging in zee met de Amsterdamse thuisbrouwer Thomas Hermsen, die bijna tweehonderd recepten op zijn naam heeft staan. 'Het was de grote droom van Thomas om een brouwerij te beginnen. Wij zien het Kleiburgbier als een mooie, ambachtelijke manier om het klooster onder de aandacht te brengen. En als het bier een succes wordt, kunnen we er ook wat geld mee verdienen om onze kosten te drukken.'

Ingetogen en uitbundig
Het Kleiburgbier wordt nu nog gebrouwen in Schiedam, volgens eigen receptuur en met gebruik van zelf ingeslagen grondstoffen. 'Onze grote wens is om volgend jaar een eigen brouwerij te beginnen in Zuidoost, hopelijk in de vorm van een leer-werkbedrijf. Met de hulp van enkele eerste investeerders hebben we drie fermentatieketels van duizend liter kunnen kopen. We zijn nu op zoek naar een geschikt onderkomen.'

De opening van het Kleiklooster laat vandaag beide gezichten zien, ingetogen en uitbundig. Vanmiddag is er eerst een dienst, daarna wordt het fust aangeslagen. Is Van den Akker niet beducht dat het feestgedruis straks luider klinkt dan de spirituele stilte? 'Het Kleiburgbier krijgt veel aandacht. Ik heb een bakfiets met de naam van het Kleiklooster en dan zeggen mensen wel eens: o ja, jullie zijn van het bier. Maar dat vind ik geen probleem. Ik vind het vooral mooi hoe die twee dingen met elkaar worden verbonden.'

Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden