Bijlmerbajes wordt asielzoekerscentrum

De Bijlmerbajes gaat verder als asielzoekerscentrum. Vanaf augustus nemen duizend asielzoekers hun intrek in de voormalige gevangenis, voor maximaal anderhalf jaar.

Michiel Couzy
Vanaf augustus nemen duizend asielzoekers hun intrek in de voormalige gevangenis Beeld ANP
Vanaf augustus nemen duizend asielzoekers hun intrek in de voormalige gevangenisBeeld ANP

Een tweede asielzoekerscentrum (azc) verrijst in Nieuw-West, aan de Willinklaan op sportpark Ookmeer, in het gebouw waarin nu Bounz zit, de trampolinespeeltuin voor kinderfeestjes. Hier komen 800 asielzoekers voor de komende tien jaar.

De gemeente Amsterdam heeft een derde locatie op het oog. "De gesprekken hierover lopen nog," zegt wethouder Eric van der Burg. "We verwachten voor de zomer de plek bekend te maken."

Vier azc's
Hiermee komt het totaal aantal azc's in de stad op vier, want in de Houthavens bij de Spaarndammerbuurt stond al een onderkomen gepland voor vijfhonderd asielzoekers. Die opent in 2018. Daar blijft het niet bij, zegt Van der Burg. In totaal wil de gemeente tweeduizend asielzoekers tegelijkertijd opvangen.

Op dit moment herbergt de stad vier centra voor noodopvang, die de komende maanden zullen sluiten, als het goed is. Gisteren maakte de gemeente bekend duizend woonplekken te creëren voor studenten en statushouders, dat zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. In de azc's komen migranten die nog in de asielprocedure zitten of die wel al een vergunning hebben, maar nog wachten op een huis.

Cellen
Het azc in de Bijlmerbajes gaat als eerste open. De gevangenis komt in juni leeg te staan en op die plek zijn woningen gepland. "Dat duurt nog even," aldus Van der Burg. "Het zou zonde zijn als het gebouw de komende anderhalf jaar leeg staat."

De gemeente vindt het geen bezwaar dat de asielzoekers in voormalige cellen moeten slapen. "Dat gebeurt nu al in de Havenstraat, waar we een noodopvang hebben. Zo'n gebouw is geschikt om mensen op te vangen."

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, dat de azc's beheert, zal de komende maanden benutten om de Bijlmerbajes minder op een gevangenis te laten lijken voor de nieuwe bewoners; tralies en een deel van de muur worden verwijderd.

Afgelegen
Het tweede azc op sportpark Ookmeer gaat over ongeveer een jaar open. De tijdelijke gebruikers moeten vertrekken. COA wil Bounz wel handhaven. Het gebouw is te klein voor 800 asielzoekers, daarom worden rondom het azc tijdelijke onderkomens aangelegd.

Van der Burg vindt de locaties niet te afgelegen voor de asielzoekers. Bij de Bijlmerbajes verrijst de nieuwe wijk Amstelkwartier en vanuit Sportpark Ookmeer is het in zijn ogen niet ver naar woonwijken in Osdorp of Geuzenveld.

Informatiebrief
Buurtbewoners krijgen donderdag een informatiebrief en een uitnodiging voor bijeenkomsten, waarop Van der Burg tekst en uitleg zal geven.

In delen van het land leidde de komst van azc's tot veel ophef, protesten en zelfs geweld. De gemeenten Heesch, Purmerend, Steenbergen en Geldermalsen zagen na hevige prostesten af van een azc op hun grondgebied.

Van der Burg verwacht geen extreme reacties uit de buurt. "Er zullen ongetwijfeld tegenstanders zijn, maar tot dusverre hebben Amsterdammers erg goed gereageerd op de noodopvang in de stad. De opvang van ongeveer 1500 asielzoekers in die locaties heeft ook nauwelijks tot grote problemen geleid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden