Bijlmerbajes weer rustig

AMSTERDAM - Op twee van de vijf afdeling van huis van bewaring Het Schouw in de Bijlmerbajes zitten de gedetineerden vandaag nog op cel. Op drie afdelingen zijn de celdeuren weer open en is de gang van zaken weer normaal. Gisteren is het in Het Schouw, waar woensdag gevangenen weigerden terug te keren naar hun cel, rustig gebleven: ''Maar dat komt omdat ze allemaal op cel moesten blijven'', zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Woensdag kwamen in Het Schouw gedetineerden in actie tegen een roosterwijziging waardoor hun recreatietijd sinds begin deze maand is beperkt. Op één afdeling werd het Interne Bijstandsteam van de gevangenis ingezet. Op twee afdelingen was het alleen 'onrustig', aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. De directie van de Bijlmerbajes in Amsterdam heeft gisteren het dagprogramma van de gevangenen in de toren Het Schouw geschrapt.

Hoe lang de gevangenen van de gestrafte afdelingen het zonder dagprogramma moeten doen, wordt volgens het ministerie per dag bekeken.

De protesten van de gedetineerden komen voort uit frustratie over steeds verdergaande versoberingen in het regime. In 2004 werd de recreatie in de avond afgeschaft en sindsdien zitten gedetineerden 's avonds op cel. Later werden ook bezoektijden beperkt en er tweepersoonscellen ingevoerd. ''Ze zitten steeds meer achter slot en grendel in plaats van dat ze geresocialiseerd en als normaal mens behandeld worden,'' zegt vakbondsbestuurder Jan Willem Dieten van de Abvakabo FNV, die leden heeft onder het gevangenispersoneel.

Volgens Dieten hebben zich eerder in andere gevangenissen ook relletjes voor gedaan: ''Maar niet grootscheeps, want zoiets wordt snel onderdrukt.''
Het ministerie van Justitie wil hierover niets zeggen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden