Bijlmer krijgt zijn literaire show

Het Bijlmerparktheater kan wel een vast literair variétéprogramma gebruiken. Schrijfster Christine Otten: 'De literaire wereld is vooral blank.'

Bijlmerparktheater Foto Google Streetview Beeld
Bijlmerparktheater Foto Google Streetview

Waarom zouden we niet eens kijken of we verschillende werelden, die van het multi-etnische Zuidoost en die van de witte literaire elite, kunnen openbreken? Eens kijken of we elkaar kunnen verrassen?

Deze vragen, gesteld door schrijfster Christine Otten (Deventer, 1961), zijn bedoeld om te verleiden. Otten heeft een missie. Zij wil een terugkerend literair revue in het Bijlmerparktheater met blanke en zwarte schrijvers, dichters en andere podiumkunstenaars.

Zelf heeft ze altijd veel plezier ontleend aan werken in een omgeving met mensen van allerlei afkomsten. Heel wat spannender, leuker en inspirerender dan die andere zijde van haar bestaan, het blanke literaire milieu in Amsterdam, vindt ze.

Haar boek en de latere theaterproductie De laatste dichters over zwarte Amerikaanse dichters die in de jaren zestig, zeventig furore maakten, brachten haar naar het Black Magic Women Festival in Zuidoost.

Otten is, zegt ze, gehecht aan die 'gekleurde wereld': "En ik zit altijd te denken hoe je literatuur op een leuke manier onder de mensen kan brengen."

Het idee voor een literair variétéprogramma in de Bijlmer was geboren. Voor directeur Ernestine Comvalius van het Bijlmerparktheater kwam dat idee precies op tijd: "We hebben heel wat literaire avonden georganiseerd met de bibliotheek hier en die avonden waren altijd uitverkocht. Dat is na de opening van het theater - waar het toch om de podiumkunsten draait - en door reorganisatie bij de OBA verwaterd. Maar de mensen, autochtone én gekleurde bezoekers, bleven vragen: 'Wanneer beginnen jullie weer?' Dus dit past helemaal in ons denken."

De ambities voor de literaire variété, Bijlmer Boekt gedoopt, zijn groot. Elke maand moeten er een bekende auteur, een jong talent en een uitvoerend podiumkunstenaar zijn. En muziek om het af te maken.

Op de eerste Bijlmer Boekt komen schrijver Kees van Kooten, actrice/zangeres Gerda Havertong, de jonge schrijfster Karin Amatmoekrim, hiphopster Blaxtar en muzikant Pablo Nahar. Otten presenteert. Schrijver Herman Koch komt op de tweede avond. Van Huub van der Lubbe, Jetty Maturin en Annejet van der Zijl zijn toezeggingen binnen. Otten: 'In de Bijlmer zit zo veel talent en er zijn zo veel bekende auteurs. We bellen iedereen en ze zijn allemaal heel enthousiast, ook al moeten ze het doen voor een habbekrats.'

Ook de Slaa (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) mee. Otten: "De Slaa heeft als thuisbasis De Balie, maar die wil ook meer de stad in; het literaire publiek verjongen en verkleuren."

De opzet van Bijlmer Boekt wordt dus in meerdere opzichten divers. Maar Otten wordt niet graag gezien als een zendeling. 'Het gros van de mensen in de binnenstad is nog nooit in het Bijlmerparktheater geweest en mensen uit de Bijlmer bezoeken niet gauw een literaire avond in de binnenstad. Dus dit is vanzelfsprekend ontstaan.'

7 februari, de avond van de eerste Bijlmer Boekt, rijdt er vanaf De Balie een bus. Ernestina Comvalius: 'Je kunt al die vooroordelen wel belachelijk vinden, maar die zijn een gegeven. Dus die bus, ach, die moet de drempel verlagen.' (Loes de Fauwe)

Bijlmer Boekt, 7 februari. Zie ook www.bijlmerparktheater.nl en www.slaa.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden