Bijlmer bruist in nieuw theater

Theaterliefhebbers hoeven niet meer naar een buurtcentrum om een voorstelling te zien, theatermakers kunnen vanaf heden ook in stadsdeel Zuidoost werken met fatsoenlijke faciliteiten.

Natuurlijk, er was wel theater te zien in de Bijlmer, maar dat was steevast in zalen die eigenlijk niet geschikt zijn voor theater. Buurtcentra, feest- of congreszalen. Je kunt daar stoelen in zetten, wat extra licht ophangen en een voorstelling spelen, maar dat maakt het nog geen echt theater.

De afgelopen twee jaar heeft Krater Theater, nu een van de vaste bespelers van het Bijlmer Parktheater, geen voorstellingen meer geprogrammeerd in grotere zalen, in afwachting van de opening van het nieuwe huis.

''Het kostte zo veel extra moeite om een voorstelling te organiseren in zalen die eigenlijk niet geschikt zijn, we wilden onze energie sparen,'' zegt Ernestine Comvalius, directeur van Krater Theater en één van de belangrijke motoren achter het Bijlmer Parktheater.

De voorstellingen vonden plaats in het kleine zaaltje naast de muziekschool in Hofgeest. Daar pasten zo'n zestig mensen in, zittend.

En dan konden er ook nog mensen staan. Tijdens een populaire Fatu-avond, met stand-upcomedians, wisten ze er wel eens 120 man in te proppen.

Nu kan de Bijlmer met trots professionele groepen ontvangen. Maximaal 277 bezoekers kunnen de voorstelling bekijken, afhankelijk van de opstelling van de nieuwe tribunes. Professionele kleinezaalproducties kunnen er terecht met hun wensen voor decor, de technische mogelijkheden zijn het nieuwste van het nieuwste. En de acteurs krijgen er ook nog een fatsoenlijke kleedkamer.

Comvalius heeft er alle vertrouwen dat die professionele producties ook voldoende bezoekers trekken. ''Er zijn in Zuidoost veel mensen die wel graag naar het theater gaan, maar die niet naar een voorstelling in een buurtcentrum wilden.''

Het nieuwe theater heeft vier vaste bespelers. Het Zuidoostfiliaal van Circus Elleboog heeft een eigen repetitieruimte in het pand, met extra hoog plafond waar van alles aan kan hangen. De kinderen zullen hun kunsten ook in het theater laten zien. De twee andere bespelers zijn de Jeugdtheaterschool Zuidoost en de 5 o' clock class, een school die jonge dansers opleidt voor audities aan kunstvakscholen. Zij zullen niet alleen de twee repetitieruimtes gebruiken, maar ook presentaties laten zien in de zaal.

''Het Bijlmer Parktheater zal zich niet richten op één genre, zoals ze dat in het centrum kunnen doen,'' zegt Comvalius. ''We willen behalve professionele producties juist ook theatergroepen uit de wijk uitnodigen om het theater te bespelen. Als de omgeving er geen gebruik van maakt, dan kan het theater nooit gaan bruisen.''

De bespelers hebben samen een stichting opgericht om het theater te beheren en programmeren, stichting Bijlmer Parktheater. Deze week besliste de stadsdeelraad de stichting te subsidiëren met 212.500 euro in 2009 en 2010 voor het beheer van het gebouw, gelijk aan het bedrag dat de stichting had aangevraagd. Bovendien heeft het stadsdeel het theater 210.000 euro aanloopkosten toegekend. Met geld van fondsen voor programmering, en verhuur aan commerciële partijen, moet er voldoende geld zijn om het theater met een interessant cultureel programma draaiende te houden.

Tot acht jaar geleden viel theater in de Bijlmer nog onder welzijn. Pas in 2001 kreeg Zuidoost voor het eerst een cultuurnota. Toen Comvalius in 1998 aantrad als directeur van Krater Theater viel dat onder welzijnsorganisatie Alcides. Toen die in 2004 failliet ging, ging ook Krater failliet. Comvalius wist, dankzij het stadsdeel, Krater Theater een jaar later een zelfstandige doorstart te laten maken.

''Wij hebben ons toen ontworsteld aan het welzijn, met dank aan het stadsdeel.'' Weer vier jaar later heeft Zuidoost een mooi theater, dat kunst uitstraalt, geen welzijn. ''Al blijft diversiteit een belangrijk thema voor ons.''

In de zomer worden er al voorstellingen in het theater gespeeld, maakt de buurt gebruik van de zaal. In oktober volgt er nog een officiële opening van de zaal. (LIEDEWIJ LOORBACH)

www.bijlmerparktheater.nl

Ernestine Comvalius van Krater Theater, één van de vier vaste bespelers van het nieuwe Bijlmer Park Theater. Foto Peter Elenbaas Beeld
Ernestine Comvalius van Krater Theater, één van de vier vaste bespelers van het nieuwe Bijlmer Park Theater. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden