'Bijlmer Bomentuin komt er niet'

Hier een voorbeeld van een Duitse boom. Foto ANP Beeld
Hier een voorbeeld van een Duitse boom. Foto ANP

AMSTERDAM - Het zou een multicultibos worden met bomen uit 140 landen, die alle nationaliteiten van Amsterdam vertegenwoordigen. Maar de Bijlmer Bomentuin komt er niet.

Deze week wierpen de initiatiefnemers de handdoek in de ring. ''We werden eindeloos aan het lijntje gehouden door het stadsdeelbestuur,'' zegt Jeroen Sprenger, voorzitter van de Stichting Bijlmer Bomentuin.

In 2001 werd het idee van beeldend kunstenares Annelies Dijkman bekroond in een prijsvraag in Zuidoost. Vier jaar later besloot de stadsdeelraad tot de aanleg van de bomentuin in het Bijlmerpark. Sindsdien is eindeloos aan de plannen gesleuteld, maar een definitief besluit bleef uit.

In een brief aan stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet schrijft Sprenger dat zijn stichting zich niet serieus genomen. Daardoor is 'vruchtbare samenwerking' onmogelijk. ''Het stadsdeel is niet helder over de uitgangspunten,'' aldus Sprenger in een toelichting. Volgens hem heeft Zuidoost het idee omarmd, om er vervolgens in te gaan winkelen. ''In december kregen we de vraag of we niet zeventig bomen kunnen planten in plaats van 140. Maar dan doe je afbreuk aan het idee.''
Het stadsdeel zou de plannen te ambitieus vinden en aanhikken tegen een kas voor tropische bomen en een hek om het bos. Sprenger: ''In Zuidoost moet je je wapenen tegen vandalisme.'' Ook zou het stadsdeelbestuur aandringen op het heffen van entree. ''Het is onbestaanbaar dat je in Zuidoost entree vraagt voor een bomentuin. Dan is het niet levensvatbaar.''

Een woordvoerster van het stadsdeel reageert verbaasd op de kritiek. ''Wat ons betreft komt die bomentuin er. We zijn in december uiteengegaan met de boodschap om voor de zomer verder te praten over de tuin.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden