Bijlesklas voor hoogbegaafd kind

Hoogbegaafde kinderen hebben het in normale basisscholen vaak moeilijk. Zij doorlopen de lesstof veel sneller dan anderen, vervelen zich en vinden vaak ook geen aansluiting bij hun klasgenootjes. Foto ANP Beeld
Hoogbegaafde kinderen hebben het in normale basisscholen vaak moeilijk. Zij doorlopen de lesstof veel sneller dan anderen, vervelen zich en vinden vaak ook geen aansluiting bij hun klasgenootjes. Foto ANP

AMSTERDAM - Negentig hoogbegaafde basisschoolleerlingen in Zuid en Noord kunnen de komende drie jaar één dag in de week naar een speciale school. De proef met deze Day a Week School moet in januari beginnen.

Hoogbegaafde kinderen hebben het in normale basisscholen vaak moeilijk. Zij doorlopen de lesstof veel sneller dan anderen, vervelen zich en vinden vaak ook geen aansluiting bij hun klasgenootjes. Een hoge intelligentie lijkt een luxeprobleem, maar kan tot schooluitval, gedragsproblemen, onderpresteren en depressie leiden.

Onderwijsadviesdienst ABC, de gemeente, de katholieke scholenkoepel Asko en de stichting Openbaar Onderwijs Aan de Amstel besloten subsidie aan te vragen voor een project, waarbij superslimme leerlingen van verschillende basisscholen elkaar één dag in de week in een aparte klas ontmoeten. Ze krijgen daar, is het plan, niet alleen nieuwe, uitdagende lesstof, maar leren er ook hoe ze moeten leren als de lesstof wél moeilijk wordt. Ook treffen de hoogbegaafde leerlingen er gelijkgestemden en leren ze omgaan met de niveauverschillen in het normale leven. Door geen aparte basisscholen op te richten, maar de leerlingen vier dagen in de week in de eigen school te houden, willen de betrokkenen een tweedeling in het onderwijs tegengaan.

Vooralsnog gaat de proef voor bovenbouwleerlingen van start met zes klassen, twee in stadsdeel Noord en vier in de zuidelijke stadsdelen Oud-Zuid en Zuideramstel. Per klas is plaats voor ongeveer vijftien kinderen. Als de proef in de zo van elkaar verschillende stadsdelen een succes is, willen de betrokken partijen de Day a Week School ook in andere wijken en voor kinderen van alle scholen realiseren.

Vorige week spraken docenten, schoolleiders en deskundigen op het gebied van hoogbegaafde leerlingen met elkaar in de Rode Hoed over de nieuwe Day a Week School. Ook de bedenkers, Aileen Hoare en Carol Cummings waren aanwezig om uit te leggen wat het vijf jaar geleden in Engeland bedachte concept precies inhoudt. (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden