Bijeenkomst Wij Zijn Nederland: 'Het is wel heel erg blank'

Honderden mensen zijn zaterdag in het Transformatorhuis bij de Westergasfabriek bijeengekomen om zich uit te spreken tegen de haat en het gebrek aan fatsoen. In de politiek, maar ook op sociale media.

'We zijn het geschreeuw zat. Vandaag staan wij hier om de kracht van 'Wij Zijn Nederland' te vieren en de stem van de meerderheid te laten horen.' De Amsterdamse Selma Ablak (36) is een van de aanwezigen bij de kick-off bijeenkomst 'Wij Zijn Nederland'.

Ablak is naar eigen zeggen geen wereldverbeteraar maar een 'optimistisch realist'. Zij staat zaterdag op het podium en spreekt zich net als tientallen anderen uit tegen polarisatie en voor meer verbinding tussen Nederlanders.

PvdA campagne
Het begon allemaal met een paginagrote advertentie in de Volkskrant. Een oproep voor minder politiek geschreeuw en meer fatsoen in Nederland. Ondertekend door 29 bekende en minder bekende Nederlanders. Initiatiefnemer onbekend. Uiteindelijk bleek Lodewijk Asscher, de partijleider van de PvdA achter de campagne te zitten.

Hoewel het nergens expliciet vermeld staat, is ook deze middag georganiseerd door de PvdA. Voor de ingang worden rode rozen uitgereikt. PvdA fractievoorzitter Marjolein Moorman is aanwezig en even later loopt ook partijleider Lodewijk Asscher het terrein op.

Volgens Asscher maken mensen zich zorgen over de verharding in Nederland. Ze vragen zich af of ze er ook nog bij horen. Zijn boodschap is dat Nederland van ons allemaal is. "Er is heel veel negativiteit van Trump, Brexit en Wilders. Alsof het land in een burgeroorlog is beland. Ik denk dat er ook een ander Nederland is. Een land dat groter is dan de mensen die zeggen dat het allemaal mis gaat."

De middag wordt bijeen gepraat door presentatrice Diewertje Blok. Toespraken van bekende en minder bekende Nederlanders staan op het programma. Iedereen kon zich aanmelden een minuut te spreken en zo zijn of haar stem te laten horen.

Participatie
De presentaties zijn divers. Van meer begrip voor psychisch zieken en gehandicapten, tot oproepen voor minder discriminatie. Wel hebben de sprekers een ding gemeen: ze willen participeren in de samenleving.

Zo ook de Amsterdamse Caroll Sastro. Haar invalidenwagen is versierd met roze rozen. Achterop hangt een groot bord met 'Sta op tegen racisme en discriminatie'. Uitbundig begroet ze haar vriendin Pia Hendriks (62) uit Eindhoven, ook in een rolstoel. Hendriks is sinds haar vijfentwintigste gehandicapt. Ze merkt dat het voor gehandicapten moeilijk is om te participeren in de samenleving. Voor haar de reden om deze kans te pakken en het publiek toe te spreken.

Tussen de toespraken door zijn er muzikale optredens van verschillende Nederlandse artiesten, waaronder Karsu, Jeroen van Merwijk en Aafke Romeijn. Als presentatrice Dieuwertje Blok vraagt hoeveel mensen er van buiten Amsterdam komen, gaan er tientallen handen de lucht in.

Blank
Selma Ablak is wel een beetje teleurgesteld over de opkomst. "Het is wel heel erg blank. Ik mis toch wat meer kleur. Kijk om je heen, hoeveel diversiteit zie je? Er zijn wel mensen van over het land hier aanwezig, maar juist die mensen die het hardst geraakt worden door populisten, zijn er nu niet. Hoe dat komt, weet ik niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden