Bijeenkomst Namenmonument afgelast uit angst voor protest

Een presentatie over het nog te bouwen Holocaust Namenmonument voor het algemeen bestuur van stadsdeel centrum is afgelast.

Een maquette van hoe het monument eruit zou moeten komen te zien. Beeld anp
Een maquette van hoe het monument eruit zou moeten komen te zien.Beeld anp

Het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) zou het ontwerp van het monument dat aan het begin van de Weesperstraat komt te staan dinsdagavond toelichten tijdens de bestuursvergadering van het stadsdeel, maar ziet daar vanaf.

Volgens een mail van de afdeling griffie omdat het wil vermijden 'dat wat bedoeld was als een toelichting op het ontwerp, leidt tot discussies over zaken die al zijn vastgesteld.' Omwonenden van het voor het monument beoogde plantsoen verzetten zich hevig tegen de komst en noemen de Weesperstraat de 'slechtst denkbare plek voor het Namenmonument'. Ze zetten een handtekeningenactie op touw en verzamelden zich in het Comité Niet Hier.

Voorzitter van dat comité Eric Matser en een aantal andere omwonden hadden zich aangemeld voor de inspraakronde tijdens de vergadering dinsdag. Die mogelijkheid krijgen ze van het stadsdeel nog steeds, maar dan dus zonder een presentatie van het NAC aan te horen.

Mogelijk volgt de presentatie van het Auschwitz Comité op een later moment alsnog, wanneer de procedure rondom de aangevraagde omgevingsvergunning is afgerond. De vergadering van het Algemeen Bestuur van stadsdeel Centrum begint dinsdagavond om acht uur.

Lees ook: Ook bij het Namenmonument geldt: Er komt gedoe van

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden