Plus

Bijeenkomst Al Kabirmoskee over moslimhaat: 'Stem links'

'Ga stemmen' was de boodschap zondag tijdens de bijeenkomst over islamofobie in de Al Kabirmoskee aan de Weesperzijde. Menig rechts lijsttrekker kreeg ervan langs.

Ruim honderd belangstellenden waren op de bijeenkomst afgekomen. Met name mannelijke moslims Beeld Jean-Pierre Jans
Ruim honderd belangstellenden waren op de bijeenkomst afgekomen. Met name mannelijke moslimsBeeld Jean-Pierre Jans

En ineens viel de discussie stil. Rond vier uur 's middags was het tijd voor het middaggebed, en daarvoor moest de politiek even wachten. De niet-moslims, een minderheid in de Al Kabirmoskee, keken vanaf de zijlijn toe.

Ruim honderd belangstellenden waren afgekomen op de bijeenkomst Solidair met Moslims. Vooral mannelijke moslims, al zaten er ook ­enkele vrouwen en een man met een keppeltje.

'Jengelmuziek'
Sommige sprekers spraken alleen over islamofobie en moslimdiscriminatie, terwijl anderen discriminatie en antipathie niet alleen voor de islam reserveerden. Zo hekelden Catalene ­Passchier (vakbond FNV) en Ineke van der Valk (gastonderzoeker aan de UvA) uitsluiting van groepen in het algemeen.

De bijeenkomst, met jongerenimam Yassin El Forkani als gespreksleider en Nederlands-­Arabisch tolk, stond grotendeels in het teken van de verkiezingen van 15 maart.

Nu Geert Wilders in zijn summiere verkiezingsprogramma maatregelen heeft aangekondigd die in strijd zijn met de huidige rechtsstaat (alle moskeeën en islamitische scholen dicht, een verbod op de Koran), groeit de weerstand onder het islamitische deel van Nederland.

Links stemmen
Niet alleen Wilders moest het ontgelden, maar ook premier Rutte. Rutte, voorstander van de vrijheid van godsdienst, had in een interview in Trouw van bijna tien jaar geleden gezegd dat hij de islamitische oproep tot gebed 'jengelmuziek' vond. Daar viel Abdou Menebhi nog altijd over. "Dat zorgt immers voor polarisatie," vond de voorzitter van Het Euro-Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo).

Ook het CDA moest het bij Menebhi ontgelden. "Nederland wordt bedreigd door de radicale ­islam," had CDA-leider Buma in het RTL-debat op 26 februari gezegd. Daar was Menebhi het niet mee eens. Ook had Buma nadrukkelijk op de christelijke oorsprong van Nederland gewezen, wat islamofobie in de hand zou werken.

Maar welke partijen kunnen het in de ogen van Menebhi wel goed doen? "Ik adviseer links te stemmen," zei hij. "Dus SP, GroenLinks, PvdA en D66." Naar welke partij zijn eigen voorkeur uitging, wilde hij niet zeggen. "Maar ik wil wel zeggen dat ik vind dat iedereen moet gaan stemmen om de islamofobie op democratische wijze te bestrijden. Dat past bij onze rechtsstaat."

Potentiële Denk-stemmers
Denk hoort niet bij de favoriete partijen van ­Menebhi. "Dat is alleen een protestpartij en veel te etnisch georiënteerd. Daar ben ik geen voorstander van. Ik wil verbinden."

De twee leden van Denk die op de bijeenkomst waren afgekomen - Nevzat Demirel, kandidaat nummer 17 op de verkiezingslijst, en Aysegül ­Kiliç, nummer 8 - zagen wel mogelijke aanhang. "Onder de aanwezigen vandaag zitten potentiële Denk-stemmers," aldus Kiliç.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden