Bijbels Museum verliest subsidie, wel geld voor 45 nieuwkomers

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) subsidieert de komende vier jaar opvallend veel nieuwkomers. Dat blijkt uit de plannen voor de periode 2017-2020, die maandagochtend zijn gepresenteerd. Ook weten we nu wie niets krijgt.

De komende vier jaar krijgt het Bijbels Museum nul euro. Beeld N8 via Flickr.com
De komende vier jaar krijgt het Bijbels Museum nul euro.Beeld N8 via Flickr.com

Opmerkelijk: oudgediende het Bijbels Museum kreeg in het vorige Kunstenplan nog 217.000 euro subsidie, maar de komende vier jaar krijgt het museum nul euro.

Aan de andere kant krijgt Nieuwe Helden van theatermaker Lucas de Man voor het eerst wél structurele subsidie (op jaarbasis 130.000 euro).

Dat staat in de besluiten op de regeling vierjarige subsidies die het AFK maandagochtend openbaar maakte. In die regeling wordt beslist welke kunstinstellingen over de periode 2017-2020 subsidie ontvangen.

Het Kunstenplan 2017-2020 telt voor de komende periode bijzonder veel nieuwkomers: 45 van de 130 instellingen waar subsidie aan is toegekend. In totaal was 21,4 miljoen euro per jaar te verdelen. Bekijk hier alle nieuwkomers en afvallers.

Keuzes
Scherpe keuzes maken was een van de kerngedachtes, vertelt directeur Clayde Menso. "Er is voor 40 miljoen euro subsidie aangevraagd, dus we zijn overvraagd. We hadden iedereen een beetje kunnen geven van die 21 miljoen, maar dan krijg je versnippering. We wilden liever duidelijk kiezen."

En dus krijgt Theater Bellevue de komende jaren de gevraagde 1,2 miljoen euro en Tassenmuseum Hendrikje niets. "Het Tassenmuseum is een sympathiek museum," zegt Menso. "Maar we zoeken net die stap méér. Het museum had bijvoorbeeld een tentoonstelling over Barbie en dat was mooi, maar we willen dat instellingen kijken naar de bredere context voor de stad. In het geval van Barbie: wat zegt Barbie bijvoorbeeld over het vrouwbeeld in de samenleving?"

Kwaliteit
Voor de adviescommissies van het AFK was de kwaliteit van de plannen leidend, daarnaast of een instelling haar aanbod weet te spreiden over de stad en of ze een divers publiek bereikt.

Ook is gekeken wie zich onderscheidt. Zo krijgt Museum Het Schip vanaf 2017 aanzienlijk meer structurele subsidie (van 123.000 euro naar jaarlijks 380.000 euro). "Het is het enige museum over de Amsterdamse School en het werkt samen met buitenlandse initiatieven zoals de Getty Foundation en Fundacion Gaudí," zegt Menso. "Daarmee zet het Amsterdams erfgoed ook elders op de kaart."

Het is voor het eerst dat de subsidieverstrekking aan de Amsterdamse kunstensector op deze manier geregeld is, nadat wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) vorig jaar had besloten om de subsidies op te delen.

21 kunstinstellingen kwamen onder de 'basisinfrastructuur' te vallen en worden de komende vier jaar direct gefinancierd door de gemeente. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Stadsschouwburg en de Nationale Opera en Ballet: instellingen die volgens de gemeente de basis vormen van het cultureel aanbod. Iedereen daarbuiten kan subsidie aanvragen bij het AFK.

De Appel
Een opvallende naam die subsidie krijgt toegekend door het AFK is het Appel Arts Centre. Het centrum viel eerder buiten de basisinfrastructuur van de gemeente en ging door een bestuurscrisis.

Het AFK verleent de Appel nu 416.550 euro. Menso: "De Appel is de enige presentatieruimte in de stad die een opleidingstraject biedt voor curatoren en heeft daarnaast een lange geschiedenis op het vlak van performancekunst. Met het oog op de recente geschiedenis en de wisseling van directie en bestuur gaan we de Appel wel tussentijds evalueren om te kijken hoe ze ervoor staan."

Lees het interview met de directeur van het AFK: 'Subsidie is geen beloning, er moet wel behoefte aan zijn' [+]

Museum Het Schip. Beeld Rink Hof
Museum Het Schip.Beeld Rink Hof

Top 10 hoogst toegekende subsidies 2017-2020:
1. Theater Bellevue: 1.232.532 euro
2. De Krakeling: 1.093.250
3. Melkweg: 930.000 euro
4. Het Rembrandthuis: 886.500 euro
5. Ons' Lieve Heer op Solder: 570.000 euro
6. Orkater: 540.000 euro
7. De Kleine Komedie: 500.00 euro
8. Cinekid: 477.480 euro
9. Verzetsmuseum Amsterdam: 450.000 euro
10. De Appel arts centre: 416.550 euro

Klik hier voor een overzicht van alle besluiten uit het Kunstenplan 2017-2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden