Column

Bijbel van de onderwereld is geschreven in de orang-oetantaal

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Mijn eenvoudige stelling is: als de god­fathers van de onderwereld hersens hadden gehad, hadden ze wel carrière gemaakt in de bovenwereld.

Die grote boeven en moordenaars hebben misschien veel geld, maar om al die poen, al die drugs, al die wapens en wietplantages et cetera te beheren, heb je enig verstand ­nodig.

Dat hebben ze niet.

Dus moeten ze meer stelen, meer moorden en bedreigen om hun bedrijf in stand te houden. En dan wordt het ­risico dat je wordt gepakt steeds groter.

Ik las onlangs dat de grootste misdadigers van Nederland ondergedoken zitten in Mexico.

Dus dan heb je opdracht tot liquidaties gegeven, je hebt veel geld verdiend, je hebt misschien zelf nog wat botten van tegenstanders gekraakt, en dan zit je opeens maanden en maanden, misschien wel jaren in Mexico.

Nou, gefeliciteerd.

Wat voor voorbeeld ben je dan hier voor de misdadige jeugd? En wat hebben je familieleden eraan? En wat jij?

Nou hebben ook een paar onderwereld-Einsteins bedacht dat het slim zou zijn om de pui van De Telegraaf eens omver te rijden.

Als tik op de vingers. Zo van: "Het is nu nog de pui, maar als jullie nog langer over ons schrijven, dan schieten we jullie voor de kop. Jullie moeten stoppen met over ons te schrijven."

En dus reden ze met een lullig autootje tegen het Telegraafgebouw aan.

Gevolg: de hele wereld wil nu alles over de Nederlandse maffia weten! Dus nog meer publiciteit.

En nog meer politie gaat achter de misdadigers aan, zodat de pakkans groter wordt en straks de straffen zwaarder, want deze relatief eenvoudige botsing tussen een auto en een muur wordt terecht gezien als een aanval op de vrije pers.

Hoe slim is dat?

De onderwereld gedijt als er geen ethiek is, als goed en kwaad niet bestaan. Ik bedoel: de bijbel van de onderwereld is geschreven in de orang-oetantaal van de bonobo. Je bemoeit je nergens mee, tenzij je er veel geld voor krijgt.

Maar zo'n conflict met de pers getuigt van enig moreel besef. Wat de krant doet is het kwaad, en wat ik als crimineel doe is goed.

Een kind kan zien dat dat niet klopt.

Dat wordt ook de ondergang van de lieden die opdracht hebben gegeven om krantenredacties bang te maken.

Met zo'n botsing toont de huidige onderwereld zijn angst en zwakte.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden