Bijbanen raadsleden gescreend

AMSTERDAM - Het Bureau Integriteit van de gemeente moet bekijken of de nevenfuncties van raadsleden te verenigen zijn met hun beslissingen over subsidiegeld voor cultuur.

Een voorstel daarvoor van raadslid Anne Graumans (PvdA) is door andere partijen gesteund. Diverse raadsleden hebben nevenfuncties in de culturele sector.

Volgens Graumans is er veel te doen over de nevenfuncties en worden raadsleden daarop aangesproken. Graumans wijst op de gebeurtenissen in Zuidoost, waar diverse deelraadsleden betrokken waren bij gesubsidieerde instellingen.

"Bijna niemand durft elkaar daarop aan te spreken," zegt Graumans. Volgens haar is er geen richtlijn welke nevenfuncties aanvaardbaar zijn. "Het is een persoonlijke afweging, maar daar hebben Amsterdammers geen boodschap aan."

Eén van de raadsleden met een (neven)functie in de culturele sector is VVD-raadslid Ruud Nederveen. Hij is secretaris van toneelgezelschap Dood Paard en directeur van de branchevereniging van dansinstellingen. Hij vindt het een goed idee advies van het Bureau Integriteit te vragen. "Ik voer niet het woord over Dood Paard." De branchevereniging houdt zich niet bezig met subsidie voor de afzonderlijke gezelschappen, aldus Nederveen.

Volgens Nederveen is sprake van een dilemma, omdat aan de ene kant van raadsleden wordt verlangd dat ze middenin de maatschappij staan, terwijl aan de andere kant wordt gewaarschuwd voor belangenverstrengeling. Hij zegt daar geheel open over te zijn, onder andere op zijn website.

Graumans zelf werkt bij adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF). Dat heeft rapporten geschreven over Carré, het Van Ostadetheater, Kinetisch Noord en Ruigoord. Ze was daar niet zelf bij betrokken en voerde ook niet het woord over Carré.

GroenLinksraadslid Maarten van der Meer is betrokken bij kunstinitiatief Souterrain, dat subsidie heeft aangevraagd. Van der Meer heeft het woordvoerderschap over het Kunstenplan overgedragen aan zijn fractiegenoot Marco de Goede. Die is voorzitter van het bestuur van de Stichting Jazz, maar die stichting krijgt geen subsidie van de gemeente.

Petra Hoogerwerf (D66) heeft haar bestuursfunctie bij Julidans opgezegd toen ze raadslid werd. (HET PAROOL)

Raadslid Anne Graumans (PvdA): kijk of nevenfuncties raadsleden te verenigen zijn met hun beslissingen over subsidiegeld voor cultuur.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden