Opinie

Bij1: ‘Kerwin Duinmeijer moet gedenksteen krijgen’

Sylvana Simons en Jazie Veldhuyzen, raadsleden voor Bij1 in Amsterdam, willen dat op de Dam een gedenksteen geplaatst wordt voor Kerwin Duinmeijer. De 15-jarige jongen werd in 1983 slachtoffer van een racistische moord.

Herdenking van de moord op Kerwin DuinmeijerBeeld anp

Amsterdam Bij1 diende ­donderdag, op de internationale dag tegen racisme, in de gemeenteraad een initiatiefvoorstel in om op de Dam een ­gedenksteen te plaatsen voor Kerwin Duinmeijer. Omdat we door heel ­Europa een toename van extreem-rechts geweld zien, moeten we juist nu stilstaan bij wat er in 1983 in het hart van onze stad is gebeurd.

In de nacht van 20 augustus 1983 wordt de 15-jarige Kerwin Lucas, ook wel bekend als Kerwin Duinmeijer, neergestoken door een 16-jarige jongen, die op zijn achterhoofd ‘skinhead’ heeft getatoeëerd en op zijn arm ‘100% white’. Voor hij stak, schold hij Duinmeijer uit voor ‘vuile n*kker’.

Taxi

De hevig bloedende Duinmeijer probeert in een taxi te stappen, maar wordt daar door de chauffeur met hulp van een omstander meteen weer uitgehaald. Ook een tweede taxichauffeur weigert hem mee te ­nemen, omdat hij zo bloedt. Wel belt hij het alarmnummer.

Als de politie een paar minuten later arriveert, nemen zij de vrienden van Kerwin mee om de dader te vinden. Pas als de politie terugkomt, wordt Kerwin afgevoerd in een ambulance. Na een operatie van drie uur in het OLVG overlijdt Kerwin om 7.30 uur aan bloedverlies.

Motief

De rechter acht niet bewezen dat sprake is van een racistisch motief en veroordeelt de dader slechts voor doodslag. Later schrijft de dader aan een vriend dat er wel een racistisch motief speelde.

Verschillende onderzoeken laten zien dat racisme vandaag de dag nog steeds een groot probleem is. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid concludeert dat rechts-extremistisch geweld in West-Europa de laatste vijf jaar is toegenomen. 

Mensen van kleur hebben geen onderzoeken nodig om de impact van racisme te kennen.

Alledaags racisme manifesteert zich niet alleen achter gesloten deuren, maar steeds meer in het publieke debat en de publieke ruimte. Daarom hebben wij een initiatiefvoorstel ingediend om op de Dam een gedenksteen te plaatsen voor Duin­meijer.

Sylvana Simons en Jazie Veldhuyzen, raadsleden voor Bij1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden