Bij1 had val Cailin Kuit kunnen voorkomen

Cailin Kuit, het Amsterdamse kandidaat-gemeenteraadslid van Bij1, de partij van Sylvana Simons, heeft zich teruggetrokken. Een val die voor­komen had kunnen worden.

Cailin Kuit, het Amsterdamse kandidaat-gemeenteraadslid van Bij1, de partij van Sylvana Simons, heeft zich teruggetrokken Beeld anp
Cailin Kuit, het Amsterdamse kandidaat-gemeenteraadslid van Bij1, de partij van Sylvana Simons, heeft zich teruggetrokkenBeeld anp

Volgens de website van Bij1 treedt Cailin Kuit terug door 'persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit'.

Kuit was in opspraak geraakt omdat ze op de web­site zei psychiater te zijn geweest, terwijl ze nooit als arts geregistreerd heeft gestaan. Het register gaat terug tot 1995 - de claim dat ze 20 jaar geleden in een kliniek heeft gewerkt, kan dus niet op waarheid gebaseerd zijn.

De vraag is wat er was gebeurd als Bij1 direct had gezegd: dat van die psychiater is een vergissing, we halen het van de site. Dan was een vrouw overgebleven die haar sporen heeft verdiend in de lobby voor gehandicapten en bij patiëntenverenigingen.

Een waardevolle kandidaat, zeker voor Bij1, dat zich sterk maakt voor inclusiviteit: op het gebied van gender, afkomst en fysieke gesteldheid.

Het grote probleem is dat de eerste die over deze kwestie schreef, GeenStijl is. De site heeft zo'n slechte relatie met Sylvana Simons, dat zij, ook toen haar er rechtstreeks naar werd gevraagd in Buitenhof, de beschuldiging afdeed met de opmerking dat we ons wel moeten realiseren wat de bron is, en dat GeenStijl ook naar rotzooi zoekt als er niets te vinden is.

Op vragen van Het Parool kwam dus ook het antwoord dat dit 'laster was van een rechtse lobby'. Deze houding heeft ervoor gezorgd dat de kwestie maar door bleef zeuren en Kuits positie onhoudbaar werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden