Uitleg

Bij twijfel over besmetting: bel de dokter en blijf thuis

Het coronavirus is nu ook in ­Nederland. Welke ­maatregelen ­kunnen we nemen om verdere besmet­ting tegen te gaan en hoe valt de ziekte te bestrijden?

1. Wat gebeurt er nu in Nederland besmettingen zijn geconstateerd?

Achter de schermen zijn huisartsen, GGD’s, ziekenhuizen en het RIVM al langer ‘op een ernstig scenario’ voorbereid. Een besmette patiënt wordt direct geïsoleerd om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Volgens het RIVM hebben Nederlandse ziekenhuizen genoeg capaciteit om ernstig zieke patiënten op te kunnen nemen op de intensive care.

2. Wat kan ik zelf doen?

Bij twijfel over besmetting: bel de dokter en blijf thuis. Ga niet naar de huisartspraktijk, want dat vergroot het risico dat anderen worden besmet. Wie het virus onder de leden heeft, krijgt klachten binnen twee tot veertien dagen. Er is (nog) geen vaccin te koop om jezelf tegen het coronavirus te beschermen. Gezondheidsorganisaties adviseren regelmatig de handen te wassen met zeep of alcohol, ten minste 20 seconden. Zit niet te vaak aan mond, ogen of neus, vooral niet in drukke ruimtes als trein of bus. Gebruik papieren zakdoekjes. Loop met een boogje om mensen heen die verschijnselen hebben. Nies en hoest in je elleboog.

3. Hoe ziek word je als je het virus krijgt?

Dat verschilt nogal. De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten (hoesten en kortademigheid), blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. Van de eerste 99 patiënten in Wuhan die sinds 1 januari zijn onderzocht, had driekwart ontstoken longen, ontdekten onderzoekers op scans. Van die groep waren er op 25 januari 11 overleden en 31 naar huis gestuurd. 57 patiënten lagen nog in het ziekenhuis.

De symptomen bij deze Chinezen: vooral koorts (83 procent), hoesten (82 procent), kortademigheid (31 procent), spierpijn (11 procent), verwardheid (9 procent), hoofdpijn (8 procent), keelpijn (5 procent).

Inmiddels weten we uit een grote Chinese studie dat acht op de tien patiënten milde klachten heeft. Lang niet iedereen is dus doodziek.

4. Wie zijn het vatbaarst?

Mensen met een laag immuun­systeem, zoals ouderen en chronisch zieken. Het sterftecijfer onder mensen van boven de 80 is het hoogst, met bijna 15 procent, tegenover 0,2 procent bij mensen onder de 40.

Mannen lijken harder te worden getrof­fen door het virus dan vrouwen. Ook bij andere virussen die de luchtwegen infecteren, werd tijdens eerdere studies gezien dat vrouwen een sterker immuunsysteem opbouwen tijdens hun jeugd, maar ook meer weerstand opbouwen na een vaccinatie.

5. Waarom maken we ons meer zorgen over corona dan over de griep?

Kijk je naar de sterftecijfers tot nu toe, dan valt de corona-uitbraak in het niet bij een normale wintergriep in Nederland. Zo kostte de griepgolf van twee jaar geleden hier ruim 9000 mensen het leven. Wereldwijd lag dat dodental ergens tussen de 250.000 en 500.000.

Net als bij dit corona­virus (vooralsnog nul doden in Nederland) zijn de slachtoffers vooral ouderen en mensen met een verzwakte gezondheid. Het coronavirus is echter geen ­gewoon griepvirus.

6. Andere landen nemen veel verdergaande maatregelen, toch?

Rusland heeft het coronavirus toe­gevoegd aan een lijst van ‘bijzonder gevaarlijke besmettingen’. Met die status kunnen buitenlanders die besmet zijn het land worden uitgezet. De Verenigde Staten weigeren sinds 2 februari buitenlanders die de twee weken daarvoor in China zijn geweest. Ook Australië, Nieuw-Zeeland en Israël zijn hiertoe overgegaan.

7. Heeft het dragen van een mondkapje zin?

Als het gaat over het meest gangbare model – een dun lapje stof dat je met twee elastiekjes achter je oren bevestigt – is het antwoord simpelweg nee, zegt Marjolein Knoester, viroloog aan het UMC Groningen. “Dit masker sluit niet naadloos aan op het gezicht, waardoor er altijd lucht langs de zijkanten loopt. Bovendien zijn de gaatjes in de stof zo groot, dat de virus­deeltjes erdoorheen komen. Het is schijnveiligheid. Het enige voordeel is dat je minder geneigd bent aan je gezicht te zitten.”

Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden