Schuim

Bij 't Schaep met de 5 Pooten doen ze niet aan uitmelken

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie van 't Schaep met de 5 Pooten.

Jeroen van Koningsbrugge en Eva Van der Gucht, hoofdrolspelers in de musical 't Schaep met de 5 Pooten. Foto in kapsalon In de Jordaan, de echteBeeld Schuim

De directe buur is kapsalon In de Jordaan, met porseleinen vazen voor de ramen, deels roze, en verderop op de Elandsgracht staan beelden van Johnny en Tante Leen zelf. De sfeerbeelden buiten mogen alvast geen probleem zijn.

De cameraploegen staan inmiddels binnen in café De Jordaan. Hier is de presentatie van 't Schaep met de 5 Pooten - de musical.

We krijgen allemaal een sticker met onze naam erop in viltstift. Ik plak de mijne op mijn revers, links.

Het is mudvol in de kroeg. Alleen vijf krukken voor de bar zijn leeg, precies voor de pomp, daar waar je zijn wilt.

Hier moet het leeg blijven, voor het shot van de camera's, dat snap ik ook wel, maar er staat een goud behangen barvrouw achter de kraan en er is nog tijd zat om iets bestellen, lijkt me.

Barvrouw: "Ik tap niet tap."

Zij is actrice en hoort bij de presentatie. Wel geeft ze, heel vriendelijk, mijn bestelling door. Dat is een cola light overigens.

Het wachten is op de cast, maar eerst op RTL Boulevard. Zo liggen de verhoudingen.

Iemand: "Vieuxtje-cola!"

Dat klinkt als een vaste klant die voor de grap wil bijdragen aan de folklore.

Actrice Trudy de Jong, de geslaagde barvrouw, vertelt ons dat de bekendste familie uit de Jordaan terugkeert. Naar het origineel keken 49 jaar geleden zes miljoen Nederlanders en de remake 35 jaar later was weer een groot succes.

"We maken deze musical niet om het succes uit te melken," zegt scenarioschrijver Raoul Heertje even later, "maar om te laten zien dat er lieve, mooie dingen zijn, die altijd blijven bestaan."

Dat geldt ook voor de muziek. Heertje: "Veel liedjes zullen ook erin blijven, niet om het uit te melken, maar omdat ze tijdloos zijn."

Dat is al de tweede keer het woord uitmelken, zij het met niet ervoor. De pr-vuistregels zijn daar, ook met een ontkenning erbij, duidelijk over.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

De acteurs, in vol Jordanees ornaat, verzamelen zich achter de tap. Uit de boxen klinkt 'We zijn op de wereld om mekaar, om mekaar...'

De castleden maken dolletjes en gebbetjes, omdat in deze kringen nu eenmaal geldt dat een dag niet gelachen een dag niet geleefd is.

De première is op 3 april in het DeLaMar. "Dan kan ik niet," zegt John Buijsman, een Rotterdammer.

Na het DeLaMar verhuist de voorstelling naar het nieuwe Luxor in Rotterdam. Buijsman: "Dan kan ik wel."

"Geinponem," zegt Trudy.

Buiten staat opeens een draaiorgel en dan is het feest compleet. De cast gaat in polonaise kapsalon In de Jordaan binnen, voor een volgende fotosessie. Het interieur daar is door geen decorbouwer te evenaren.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie ’t Schaep met de 5 Pooten
Waar café De Jordaan, Elandsgracht
Wie Jeroen van Koningsbrugge, Eva Van der Gucht, Raoul Heertje, Jeske van de Staak, Ellen Pieters, Danny Nooy, John Buijsman
Wanneer dinsdag 13.00 tot 15.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans hoopt op een roze tondeuse

Acteurs Jeske van de Staak en Ellen Pieters. We zijn op de wereld om mekaar, om mekaarBeeld Schuim
Actrice Danny Nooy en John Buijsman, de Rotterdammer van het gezelschap. Die kapsalon komt trouwens op de bucketlistBeeld Schuim
Nog meer cast: Rogier Komproe, Ruth Sahertian en Paul-Richard DisbergenBeeld Schuim
Actrice Trudy de Jong: 'Ze hebben ook een heel goed regisseurtje, Gijs de Lange, maar die kan er helaas niet bij zijn.' In café De JordaanBeeld Schuim
Scenarioschrijver Raoul Heertje: 'Regisseurtje en heertje gaan er iets moois van maken.' Met manager Willemijn TuipBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden