Plus

Bij Pritle belegt niet de bankman, maar een robot

Pritle, een nieuwe volautomatische online-vermogensbeheerder, is net neergestreken in de Houthaven. Niet de bankman maar een robot belegt, na drie computerclicks. Pritle is een van de grootste nieuwe Amsterdamse Fintech-bedrijven die snel groeien.

Ton Damen
Pritle-oprichter Thomas Bunnik (midden), met zijn mede-oprichters Stewart Bowers (links) en Azman Hamid. Beeld FOTO MARK VAN DER ZOUW
Pritle-oprichter Thomas Bunnik (midden), met zijn mede-oprichters Stewart Bowers (links) en Azman Hamid.Beeld FOTO MARK VAN DER ZOUW

Thomas Bunnik (32) kwam in 2006 als veel belovend financieel expert werken bij ABN Amro waar toen nog de geest van turbo-topman Rijkman Groenink heerste. Zijn carrière verliep als een komeet. Boven zijn bed hing een foto van de dealingroom bij Global Equity Derivatives, waar hij in september 2008 bij kwam te werken. Dat deed hij tot de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging en ABN Amro werd genationaliseerd. Hij week 3 maanden uit naar MoneYou en 2011 werd hij wereldwijd verantwoordelijk voor het fondsen assortiment van de bank.

Missie
"Uit de crisis concludeerden vooral jonge mensen dat er iets goed fout zit in de financiële wereld," zegt hij. "We moeten naar een beter en eerlijker financieel model." Bunnik verliet ABN Amro na acht jaar met een missie. Zijn vondst was de oprichting van een robot gedreven online vermogensbeheerder waar klanten snel, goedkoop, eerlijk en veilig kunnen laten beleggen.

"Bij ons is het roer om," zegt Bunnik, enkele weken nadat hij met 31 vaste medewerkers het fonkelnieuwe kantoor aan de Danzigerkade in de Amsterdamse Houthaven is binnengetrokken. "Elkaar opvreten was vroeger het motto van de financiële sector," zegt Bunnik. "Wij willen helpen, en er voor iedereen zijn. Je wilt dat je klanten winnen en niet dat ze je de rug toe keren of schichtig worden. Hoe maak je voor klanten een betere financiële wereld?" Pritle is met die focus een van de beeldbepalende nieuwe Amsterdamse bedrijven in de financiële sector.

Online beleggen (Binck) is niet nieuw, zegt ook Bunnik. Maar dan moet je het wel helemaal zelf doen. Dat is ingewikkeld. "Als je wil dat iemand je beleggingen in de gaten houdt en voor jou belegt moest je tot nog toe altijd voor minstens twee procent kosten betalen naar een expert die meer dan twee keer modaal of een ton verdient bij een bank of een vermogensbeheerder." Bij Pritle is het de robot die razendsnel en conform een overeengekomen 'beleggersprofiel' voor de klant belegt tegen de kostprijs van een half procent.

Duizelingwekkend
"Instappen en uitstappen kan gratis en binnen een dag," zegt Bunnik. "De klant wil niet wachten. Je kunt ze niet aan het lijntje houden. Je moet het ook niet willen. Dat is slecht voor de hele sector. Daarom kunnen klanten bij ons dagelijks in- en uitstappen."

Om klanten te trekken werkt Pritle met een lage minimum inleg van tien euro en eenvoudige 'instap-beleggingsdoelen', bijvoorbeeld pensioen of een vakantie naar New York. Door samenwerking met partners, zoals booking.com of Uber, wordt de klant na terugkomst beloond door 4 procent van zijn boekingswaarde terug te krijgen. De inhoud van de samenwerking met Uber wordt binnenkort bekendgemaakt.

De ontwikkelingen van het nieuwe bedrijf zijn duizelingwekkend. In mei 2014 vindt Bunnik zijn eerste Nederlandse financier nadat hij voor kerstmis zijn baan bij ABN Amro op had gezegd.

Marktleider in Europa
In 2015 wordt online vermogensbeheerder en fondsensupermarkt Fundix overgenomen, en een jaar later is 'roboadvisor' Pritle niet meer de schoenendoos met ideeën in een woning in De Pijp, maar een heus bedrijf met 31 medewerkers, dat al snel verhuist naar het Oostelijk havengebied. Internationale experts worden overgenomen, zoals co-founder Azman Hamid, Singaporees en financieel-dicteur Stewart Bowers, Amerikaan.

Amerikaanse voorbeelden van 'robo-advisors' zijn Betterment en Wealthfront. NutMeg is een Brits voorbeeld. Pritle wil graag Europees marktleider worden. Vorige maand werd Pritle actief op de Belgische markt. In juni komt Zwitserland daarbij. De strijd in Europa is nog helemaal open. Bunnik is vol goede moed. "Ik denk dat het uiteindelijk een gevecht tussen Londen en Amsterdam wordt."

Dinsdag in Het Parool: een interview met Willem Vermeend, de Fintech-ambassadeur van het Nederlandse kabinet

FinTech

De term FinTech is een samentrekking van de woorden Financiële sector en nieuwe technologie. Het gaat om financiële dienstverlening, waarbij nieuwe bedrijven en gevestigde ondernemingen in de branche, zoals banken en verzekeraars, gebruik maken van internet, computers, robots en nieuwe technologie, en combinaties daarvan. Amsterdam is het centrum van deze snel groeiende FinTech-branche in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden