Plus

'Bij ons zie je wel heftige, rauwe beelden'

De Nieuwe Kerk hangt weer vol met persfoto's. De organisatie van World Press Photo loopt over van ambitie.

Een veldhospitaal in Syrië, de favoriete foto van directeur Lars Boering van World Press Photo Beeld Abd Doumany
Een veldhospitaal in Syrië, de favoriete foto van directeur Lars Boering van World Press PhotoBeeld Abd Doumany

"We moeten nog veel meer experimenteren" zegt directeur Lars Boering, terwijl hij door de expositie van World Press Photo in De Nieuw Kerk loopt. "We moeten investeren in 100.000 bezoekers. We zijn al gegroeid naar 93.000 bezoekers vorig jaar. In de Nieuwe Kerk willen we dit jaar boven de 100.000 uitkomen. Liever nog boven de 110.000. Dan moet je spraakmakender zijn. Meer laten zien. Meer doen."

De 61 editie bevat persfoto's van 41 prijswinnaars uit 21 landen, in acht categorieën, waaronder de World Press Photo van het afgelopen jaar: Hope for a new life van de Australische fotograaf Warren Richardson. Een vluchteling geeft een baby aan door een prikkeldraadafscheiding op de grens van Hongarije en Servië.

Touchpad
"Je kunt met een touchpad op de winnende foto inzoomen. Daardoor wordt zichtbaar waar de vluchtelingen vandaan komen, en om hoeveel vluchtelingen het gaat. Het is een rijke vorm van storytelling; die ene foto is de ingang tot het grote verhaal."

In de Nieuwe Kerk is veel meer te zien dan fotografie alleen; de bezoeker kan er visuele journalistiek ondergaan in al zijn kracht, middels videopresentaties, multimedia en virtual reality.

"Een foto legt het bijna altijd af tegen bewegend beeld. Daarom zijn er de laatste tien, vijftien jaar zo weinig iconen bijgekomen. Abu Ghraib is een van de jongste iconen, misschien is ook de foto van Aylan een icoon. Ik kan niet zeggen of die meedeed aan de competitie, maar als dat wel zo was: de jury maakt onafhankelijke keuzes. Die foto redt zich overigens zo ook wel, denk ik."

Confronterend
Zijn persoonlijke favoriet, eveneens een illustratie van de vluchtelingenproblematiek, is ook niet te zien in de Nieuwe Kerk. Hij is gemaakt door de Syrische fotograaf Abd Doumany (een pseudoniem) in een veldhospitaal in Douma en toont een vader die een bij een bombardement gewond geraakt kind in zijn armen heeft.

"Deze blijft me achtervolgen," zegt Boering. "Dit soort rauwe, heftige, confronterende beelden zie je bijna niet meer in de krant. Bij ons wel, World Press Photo geeft deze beelden een podium en dat is belangrijk. Ze zetten mensen aan het denken. Waarom komen die mensen hierheen? Echt niet omdat er een pot met goud voor ze klaarstaat. Deze foto's laten zien dat het om doodsangsten gaat, om kinderen die ieder moment kunnen worden getroffen door een bom. Kijk daar maar eens goed naar, en vel dan je oordeel over 'gelukzoekers'. Dit is mijn persoonlijke mening, maar als directeur moet je niet bang zijn om je uit te spreken."

Televisie
World Press Photo is meer dan een rondreizend circus dat één keer per jaar in de stad neerstrijkt. "We doen educatieve programma's en willen samen met fotografen thematisch zaken aan de orde stellen. Met The visual voice of Africa gaan we op zoek naar beelden uit Afrika die niet door westerse fotografen zijn gemaakt; we zijn bezig een mediabedrijf te worden dat zelf content produceert. Ook proberen we de award ceremony vanaf volgend jaar op tv te krijgen. In Amerika noemen ze ons de Oscars van de fotografie. Dat zijn we natuurlijk ook."

Alle goodwill moet beter worden benut, vindt Boering. "We hebben een jaarlijkse tentoonstelling bij de VN in New York en we zijn vorig jaar in Los Angeles begonnen. Er zijn plannen voor tentoonstellingen in hartje Londen en in China. Voor volgend jaar hebben we al een deal met het Landesmuseum in Zürich. We zitten nu al op 4 miljoen bezoekers in 45 landen. De helft van mijn team is nooit op kantoor, die zit altijd in een vliegtuig."

World Press Photo, t/m 10/7 in de Nieuwe Kerk op de Dam.

45

De rondreizende tentoonstelling met bijzondere persfoto's is dit jaar te zien op 100 locaties in 45 landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden