PlusProefwerk

Bij Mr. Porter kunnen ze nog geen biefstuk bakken (5)

Mr Porter lijkt aanvankelijk een soort James Bond, maar blijkt een omhooggevallen sukkel die nog geen biefstuk kan bakken.

De locatie is dodelijk sexy, cosmopolitisch. Beeld Mats van Soolingen
De locatie is dodelijk sexy, cosmopolitisch.Beeld Mats van Soolingen

Met de volgende beschrijving, afkomstig van de website van het jongste restaurant in het W Hotel, had ik de laatste tijd vrij veel succes op feestjes: "A companion by day, a hunter by night. A gentleman, a merciless lover. It is this duality, this constant battle of extremes that is MR PORTER. MR PORTER fearlessly explores the borders between dinner and sinner."

Het vormde de achtergrond van een door mij speciaal hiervoor verzonnen gezelschapsspel, genaamd Is hij een Steakhouse, of zat hij in Jambers? Ik zie 'm voor me terwijl hij de nachtcafés en parenclubs van Sint-Niklaas afschuimt, dronken dingen roepend als: "Verzet u niet langer!" en "Ik ben onweerstaanbaar!" Niets zo ­onaantrekkelijk als een zelfverklaarde ladies' man.

On-Amsterdams
Zeker, de setting van dit loungy restaurant (of, weer in zijn eigen woorden, 'chophouse for the feminine set') is niet minder dan spectaculair. Je neemt in het voormalige PTT-gebouw in de Spuistraat een glazen lift naar de bovenste verdieping. Daar wachten beeldschone ijskonijnen bij de garderobe, grote stukken rundvlees in de rijpkasten, en rondom een waanzinnig uitzicht over de stad.

Trage, pompende beats dreinen uit de speakers, er is een zwembad op het dak en overal zijn onverwachte zitjes en donkere hoekjes voor duistere praktijken. Niet iedereen zal de harde muziek en het gebrek aan licht kunnen waarderen, maar dat hoeft ook niet. De locatie is dodelijk sexy, cosmopolitisch... On-Amsterdams.

We krijgen om te beginnen een prima cocktail en een wollig broodje, kakelvers uit de taboon (een Midden-Oosterse kleioven) en geserveerd met goede witte tahin, groene peper en crème fraîche. Maar na deze veelbelovende eerste indruk stapelen de ergernissen zich in rap tempo op. Net als bij The Duchess, dat andere prachtige restaurant van het W Hotel, werken ze met timeslots: bij het reserveren moet je beloven dat je na twee uur weer zult ophoepelen. Glazen wijn worden door de overigens vriendelijke bediening vol neergeplempt in plaats van ­gewoon even netjes aan tafel ingeschonken.

null Beeld Stephan Dahlberg
Beeld Stephan Dahlberg

Lege zoutmolen
En dat terwijl de prijsstelling van sommige gerechten, zelfs voor deze AAA-locatie, absurd is. Zo blijkt de scallop aioli (€17) krap één in plakjes gesneden sint-jakobsmossel met mayonaise te zijn: dat kun je geen gerecht noemen. De coquille is van goede kwaliteit, maar mist zout. Nogmaals: zéventien euro. De salade van dungesneden gegrilde octopus (ook €17) met aardpeer, gele peper en koriander is aardig verzonnen, maar de polpo is verbrand op de grill en heeft waarschijnlijk al enige tijd in de koeling doorgebracht, wat sommige stukjes een onfrisse smaak van verbrand haar geeft.

De chopped chicken liver (€9,90) is echt mislukt: steenkoude, kartonnige, totaal smaakloze leverprak met zielige bleke vijgen en limonadeachtige portsiroop. Er liggen oudbakken croutons bij. Snel verder dan maar naar de corebusiness van de heer in kwestie - we hebben immers beperkt de tijd. We bestellen éénmaal de longhaas (op de kaart foutief hangar in plaats van hanger steak genoemd, €27) en éénmaal de bone-in fillet (€49), eigenlijk gewoon een stukje ossenhaas met de T-bone er nog aan, want 'filet met bot' is natuurlijk een tegenstrijdige term.

Bedroevend
Het vlees, respectievelijk van Amerikaanse en Schotse runderen die zowel gras als graan hebben gegeten, is van uitstekende kwaliteit en ­bedroevend slecht bereid. De stukken vlees zijn niet eens handwarm, volledig rauw van binnen in plaats van het gevraagde medium rare, en de buitenkant zit vol verkoolde, vieze grillstrepen. De borden zijn koud, wat niet helpt, de pepersaus is lauw, en wéér grijpen we naar de zoutmolen. Die blijkt inmiddels leeg. Ja, dat krijg je dan.

Een schaaltje gratin dauphinois van €12 zou de zaligste moeten zijn die we ooit hebben geproefd - deze heeft een penetrante lauriersmaak en is ook weer flauw en moddervet. De prei (€9,50), prachtig geblakerd en fluweelzacht opgediend in zijn opengesneden verkoolde jas, is overheerlijk en elke cent waard.

Zonde
De desserts van patissier Peter Scholte zijn oké, maar meer ook niet: de kleine profiterolles (€13) met goede chocolade zijn smakelijk, maar niet knapperig. De millefeuille (€13) heeft geen vulling tussen de laagjes, maar is gewoon een stuk bladerdeeg dat overdwars in wat dotjes gemberroom is gedrukt - dat eet niet lekker.

Twee uur later en tweehonderd euro lichter stappen we weer de glazen lift in, na ons nog eenmaal te hebben vergaapt aan het prachtige uitzicht. De grens tussen ­dinner and sinner? Geen idee wat het betekent, maar dit was, de locatie ten spijt, in elk geval zonde van zowel het vlees als het geld.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies in Proefwerk sinds 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Mr. Porter

Spuistraat 175
1012 VN Amsterdam
020 8113399
www.mrportersteakhouse.com
Lunch
ma-vr 12.00-14.30 uur
za & zo 12.00-15/16.00
Diner
zo-wo 18.00-23.00 uur
do-za 18.00-23.30 uur

Best
Het bijgerecht van prei, geblakerd in de steenoven en geserveerd in z’n zwarte jas, is elke cent waard.
Minder
Als je zulke torenhoge pretenties hebt en steaks zijn je corebusiness, dan is het minste toch wel dat ze warm op tafel komen.
Opvallend
Mr Porter zit op de bovenste verdieping van het nieuwe W Hotel en heeft een ongelooflijk mooi uitzicht over de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden