Bij lange na geen latertje voor Kamer vlak voor zomerreces

Meestal loopt de vergadertijd op de laatste dag voor het Kamerreces de spuigaten uit, maar deze donderdag viel het de Kamerleden reuze mee. Al na een kleine 13 uur vergaderen sloot de voorzitter om kwart voor elf 's avonds de vergadering. Dat is zelfs vroeger dan op de meeste 'gewone' Kamerdagen.

Premier Mark Rutte en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Beeld anp

Een record werd al niet verwacht, omdat er maar tot 21.00 uur debatten gepland stonden. De laatste Kamerdag voor het kerstreces was met 18 uur vergaderen al een stuk langer en die haalde de top 3 van de duurrecord al niet eens.

De langste vergaderdag (en nacht) was in 2006. Toen viel in de zogeheten 'nacht van Ayaan' het kabinet-Balkenende. Toen de parlementariërs om 05.38 uur naar huis mochten, was er 19 uur en 23 minuten vergaderd. Op de tweede plek staat de Nacht van Schmelzer in oktober 1966.

Die nacht spatte het kabinet-Cals uiteen na een vergadering die tot 04.40 uur duurde. De bespreking van het rapport van de enquêtecommissie over de vliegramp in de Bijlmer duurde ook lang. Op 2 juni 1999 stelde de voorzitter de eindtijd van het debat vast op 04.28 uur, na 18 uur en 13 minuten vergaderen.

De Tweede Kamerleden gaan nu met vakantie. Ze hebben acht weken vrij, waarin het ook de bedoeling is dat zij op werkbezoeken gaan of zich op andere manieren met het werk bezighouden. Ook kunnen de parlementariërs bij prangende zaken worden teruggeroepen, zoals vorig jaar gebeurde vanwege de economische perikelen in Griekenland. Op 3 september moeten de politici weer paraat staan.

Kamer gaat reces in met flinke achterstand
De Tweede Kamer gaat het zomerreces in met een flinke achterstand aan debatten die nog niet gevoerd zijn. Het gaat om 47 debatten, waarvan er vijf al meer dan een jaar op behandeling wachten.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg meldde dat donderdag in haar laatste woord voor het begin van het reces. Ze moedigde De achterstand bestaat uit twintig zogeheten dertigledendebatten en 27 debatten die door een meerderheid van de Kamer waren aangevraagd.

Van Miltenburg moedigt het debat over de werkwijze van de Kamer aan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stelde eerder deze week dat de Kamer zijn eigen machtspositie uitholt door het grote aantal moties en debatten. Hij wil dat er minimaal vijftig leden nodig zijn voor het aanvragen van een debat.Van Miltenburg stelde ook dat de Kamer het afgelopen jaar een 'berg werk' heeft verzet.

Er waren 394 vergaderingen in de plenaire zaal en 1216 vergaderingen in de (kleinere) commissiezaaltjes. Ook hield de Kamer zestig rondetafelgesprekken en hoorzittingen en werden tien initiatiefwetsvoorstellen ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden