Plus

Bij iedere column neemt de slagkracht van het schrijverschap af

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

Mano Bouzamour. Beeld Wolff
Mano Bouzamour.Beeld Wolff

Afgelopen woensdag gaf ik met geliefde collega's een lezing over lezen en schrijven in het prachtige Muntgebouw in het verschrikkelijke Utrecht. Oek de Jong was van de partij. Zijn lezing kon ik jammer genoeg niet bijwonen, want we traden op hetzelfde moment op - Pier en oceaan, geweldige coming of age-roman. Zijn laatste werk, het essay Wat alleen de roman kan zeggen geeft een interessante inkijk in de geschiedenis, het nu en de toekomst van de roman.

Alex Boogers droeg voor uit zijn spraakmakende schotschrift De Lezer Is Niet Dood. Daarna hield hij een vurig betoog over het belang van lezen. Hij stelde dat er meer ruimte moet zijn binnen het vak Nederlands om te praten over boeken. En in plaats van altijd maar Tim Krabbé's Het Gouden Ei en Mulisch' De Aanslag, moeten er meer moderne schrijvers worden gelezen.

Ik kom Alex vaak tegen in de wandelgangen. Met zijn kalme uitstraling, maar altijd oplettende ogen waarmee hij de omgeving observeert. De houding van een vechter. De blik van een schrijver. Ik las met veel plezier zijn boeken. Zijn eerlijke toon heeft mij geïnspireerd. Ik mag hem graag. Hoewel we soms ook verhitte discussies voeren.

Hij vindt namelijk dat het schrijven van columns complete onzin is. Het houdt je weg van het grote werk. Het echte werk. De roman. Alles wat je belet van het schrijven van een roman, dient afgekapt te worden. Zo simpel is het. Bij iedere column neemt de slagkracht van het schrijverschap af. Ik moet dan altijd lachen om zijn fanatisme. En sluit heel serieus af met de opmerking dat ik gauw een column erover zal schrijven.

In zijn betoog voor docenten, boekhandelaren en andere boekentijgers had hij het ook over hoe hij begon met lezen. In de bieb stuitte hij op de biografie van Muhammad Ali. Hij was verbaasd dat er boeken over boksers bestonden. Daarna kwam hij in aanraking met oosterse filosofie. Hij probeerde de onbegrijpelijke spreuken van Lao-Tse en Confucius te begrijpen.

Via Tommy Wieringa's boeken stuitte ik ook op die charmante Chinezen. Confucius heeft een keer iets heel wijs gezegd. Er werd hem gevraagd wat hij als eerste zou doen als hij een land mocht besturen - dit is het mooiste wat u deze week zult lezen.

'Het taalgebruik verbeteren. Als het taalgebruik niet juist is, is dat wat gezegd wordt niet dat wat bedoeld wordt. En als dat wat gezegd wordt niet is wat men bedoelt, komen er geen werken tot stand. Komen de werken niet tot stand, dan gedijen de moraal en de kunst niet. Gedijen deze niet, dan is er geen juiste rechtspraak. Als er echter geen juiste rechtspraak is, weet de natie niet wat te doen. Dus duldt men geen willekeur in het woordgebruik. Dat is waarop alles aankomt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden