Han Lips

Bij het NOS Journaal over Prinsjesdag gingen de gedachten naar de prostaat

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het NOS Journaal over Prinsjesdag.

null Beeld NOS Journaal
Beeld NOS Journaal

Lips was al zeer op haar gesteld toen ze nog de razende reporter van RTV Utrecht was, maar soms zegt Annechien Steenhuizen toch rare dingen.

In de eerste zin van het Achtuurjournaal van gisteren, bijvoorbeeld ­- kennelijk de kern van de zaak op Prinsjesdag. De boodschap ook van de koning, volgens de NOS, met vanuit het niets het woord sijpelen. De koning zit toch allang niet meer in het watermanagement?

'We laten de crisis achter ons, de meesten gaan erop vooruit maar voor sommige mensen sijpelen de gevolgen nog na,' was de zin. Dat is wat krukkig gesteld. Van Dale heeft ook nog nooit van nasijpelen gehoord. Wel van sijpelen, wat 'onmerkbaar doorlekken' of 'met dunne straaltjes afdruipen' betekent.

Eens even zien hoe we de beeldspraak moeten begrijpen. Dus de gevolgen van de crisis blijven druppelen, ook naderhand, ten overvloede, terwijl de hoogste nood gelenigd is. Als je het zo brengt, moet Lips opeens heel nodig denken aan zijn prostaat. En dat is nou net iets waar je niet te pregnant aan herinnerd wilt worden tijdens het NOS Journaal.

Maar goed, de journaalredactie ging op zoek naar de druipsteengrot van de economie en vond die in Amsterdam bij de Bijstandsbond. Namens de uitkeringsgerechtigden mochten de bondsbonzen zeggen dat het allemaal niet meeviel met die Miljoenennota.

En toen ging Ron Fresen er nog overheen met de conclusie dat volgens de regeringspartijen het glas halfvol is en volgens de oppositie halfleeg. Dat leek Lips een tamelijk adequate voorspelling voor de algemene beschouwingen van vandaag en morgen. En die van volgend jaar, bovendien.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden