Bij het nieuwe winkelcentrum Gein is geen plek voor 'hangmannen'

De symboliek was te mooi om te laten lopen. Juist toen de zon zich afgelopen zaterdag voorzichtig aandiende, was op het podium bij het Wisseloordplein in Zuidoost de officiële opening van het vernieuwde winkelcentrum Gein een feit. 'De zon moet nog meer gaan schijnen op het winkelcentrum', zei stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema vanaf het podium.

Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

Het winkelcentrum, naast het eindpunt van metrolijn 54, komt van ver. Het dieptepunt lag rond de jaren 2006 en 2007, toen schietpartijen in deze buurt twee levens eisten. Duistere horeca trok veel 'hangmannen'. In combinatie met een viertal ramkraken kwam dat het winkelcentrum op een zeer slechte naam te staan.

Na een overval op zijn zaak zag de eigenaar van restaurant African Kitchen het niet meer zitten. In tranen meldde hij zich op het stadsdeelkantoor, waar hij zijn vertrek aankondigde. Herrema's collega Emile Jaensch wist met anderen het restaurant voor de buurt te behouden.

Zes jaar geleden zette het stadsdeelbestuur de weg omhoog in: 'laagwaardige' horeca werd uitgekocht in de hoop er middenstanders voor in de plaats te krijgen die de buurt een prettiger aanzien zouden geven. Het gebied werd uitgeroepen tot 'kansenzone', waardoor welwillende ondernemers in aanmerking kwamen voor subsidie als ze zelf wilden investeren. Een lang en moeizaam proces, want hoewel er achtduizend bewoners in het gebied zijn, stonden ondernemers niet te trappelen om zich te vestigen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden