Plus

Bij Hacarmel stromen de steunbetuiging binnen

Donderdagochtend sloeg een man met een Palestijnse shawl de ruiten in van koosjer restaurant Hacarmel op de Amstelveenseweg in Oud-Zuid. De schrik zit er goed in bij het personeel, maar de klandizie blijft niet weg.

Jiske van Haga
Het restaurant met ingeslagen ruit. Beeld -
Het restaurant met ingeslagen ruit.Beeld -

De glasscherven liggen nog bijna tot achterin het restaurant, toch zijn de meeste tafels alweer gedekt en staat de keukenploeg klaar om te gaan koken. "Als ik zo naar die glasscherven kijk, denk ik: waar gaat dit heen?. Maar we laten ons zeker niet kisten," zegt de 28-jarige mede-eigenaar Daniel Baron.

Baron werd donderdagochtend om elf uur gebeld door een collega met het bericht dat iemand met een stok en een Palestijnse vlag de ruiten aan het inslaan was. "Eerst dacht ik: ja, dat stond een keer te gebeuren. Maar dat hij op klaarlichte dag, aan zo'n een drukke weg, bij ons restaurant is binnengekomen. Bizar."

Als tienjarige jongen liep Baron in het restaurant van zijn vader zijn eerste borden, nu is hij mede-eigenaar en heeft hij nog een koosjer restaurant in Buitenveldert. "Dat iemand hier doelgericht op jouw restaurant afkomt om de boel kort en klein te slaan is heel heftig. Ik ben net vader geworden van een prachtige dochter, gisteren was ik hier nog met haar op hetzelfde tijdstip. Ik moet er niet aandenken hoe het dan gelopen was."

'Steekje los'
Verschillende organisaties zoals het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) hebben verbijsterd gereageerd op het nieuws. "Ongelofelijk dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen hier zijn weerslag vindt," laat Cidi op twitter weten.

Ook Baron kan daar met zijn hoofd niet bij. "Dat zoiets overwaait naar Europa en zelfs naar Amsterdam. Ik heb niks met die Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël te maken. Bel Trump en laat mij met rust," zegt Baron. "Je moet wel echt een steekje los hebben om het besluit te nemen om daadwerkelijk zo'n actie uit te voeren."

Voor de eigenaren van Hacarmel zit er niks anders op dan doorgaan. Steunbetuigingen, bossen bloemen en mensen die willen helpen opruimen, komen om de haverklap binnen. Op zijn telefoon laat Baron een waslijst aan appjes zien. "Ik word gebeld door vrienden die zeggen dat ze komen eten, de reserveringen stromen binnen."

Reserveringen
Ook de SGP heeft voor donderdagavond 15 plekken gereserveerd. De telefoon staat roodgloeiend, niet alleen met mediaverzoeken. "Je kan het zo gek niet bedenken, iedereen is hier geweest: NOS, RTL, Hart van Nederland, AT5 en we zijn uitgenodigd bij Jinek," zegt Baron.

Terwijl vader Sami Baron het volgende telefoontje aanneemt, schreeuwt iemand aan de andere kant van de lijn: 'Free Palestina.' Hij haalt zijn schouders erbij op. "Dit is zeker niet de eerste keer."

Zijn zoon reageert hetzelfde. "We hebben wel vaker dit soort dingen, er wordt weleens op de ramen gespuugd of op een bepaalde onvriendelijke manier 'gegroet'. Maar nogmaals, we laten ons echt niet intimideren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden