Bij een kaping buiten kantoortijden grijpt de Zwitserse luchtmacht niet in

De Zwitserse luchtmacht greep gisteren niet in toen een vliegtuig uit Ethiopië werd gekaapt en landde in de Zwitserse stad Genève, omdat dit buiten kantoortijden gebeurde. De co-piloot van het toestel kaapte het vliegtuig rond zes uur 's ochtends toen de piloot naar de wc was. Twee uur later ging pas de Zwitserse luchtmachtbasis open, meldt persbureau AFP.

Marcel van der Meulen
Gevechtsvliegtuigen van de Franse luchtmacht. Beeld epa
Gevechtsvliegtuigen van de Franse luchtmacht.Beeld epa

Toen duidelijk werd dat het vliegtuig gekaapt was, stuurde Frankrijk en Italië gevechtsvliegtuigen op het toestel af. Tijdens de kaping meldde de co-piloot te landen in Zwitserland, maar de Zwitserse luchttroepen bleven aan de grond. Volgens de woordvoerder van de Zwitserse luchtmacht, Laurent Savary, zijn de tijden waarop de Zwitserse luchtmacht actief kan zijn van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. Ook is de basis gesloten in de weekeinden.

Bezuinigingen en onderbezetting
Dat de basis niet 24 uur per dag open kan zijn komt volgens de woordvoerder door bezuinigingen en onderbezetting. Dit hoeft geen probleem te zijn voor de veiligheid, volgens Savary, want de luchtmacht heeft goede afspraken met buurland Frankrijk. Het buurland verdedigt het luchtruim boven Zwitserland buiten kantoortijden, maar mag luchtvoertuigen alleen escorteren en niet neerschieten.

Het vliegtuig dat gisteren vanuit de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa koers zette naar Rome werd gekaapt door de 31-jarige Ethiopische co-piloot Hailemedehin Abera Tagegn, omdat hij asiel wilde aanvragen in Zwitserland. Nadat de co-piloot een aanvraag deed voor een tussenstop op Genève om te tanken, zei Tagegn het vliegtuig gekaapt te hebben. Hij probeerde via radioverkeer te regelen dat hij niet teruggestuurd zou worden naar Ethiopië.

Met een touw naar beneden
Eenmaal geland sneed de co-piloot een raam uit de cockpit, waarna hij met behulp van een touw naar beneden klom. De Zwitserse politie die ter plekke was zagen tot hun verbazing Tagegn op zich afrennen die zich identificeerde als co-piloot en kaper. De man werd ingerekend. De Zwitserse autoriteiten verklaarden dat de man geen asiel zal krijgen, maar waarschijnlijk wel gevangenisstraf.

Alle passagiers en bemanningsleden zijn in veiligheid gebracht. Aan boord zaten volgens de Ethiopische staatstelevisie 193 mensen, hoofdzakelijk Italianen. Niemand raakte gewond. Volgens de Zwitserse politie was de co-piloot niet gewapend en zijn de bemanning en crew geen moment in gevaar geweest.

Zelf luchtruim verdedigen
Zwitserland heeft wel plannen om de luchtmacht uit te breiden waardoor het land zelf het luchtruim dag en nacht kan verdedigen. De regering wil alleen liever wachten met het uitvoeren van dit plan tot de gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht zijn vervangen door Zweedse vliegtuigen in 2020. Daarbij stemde een meerderheid van het Zwitserse parlement tegen het uitbreidingsplan.

Het vliegtuig dat gisteren werd gekaapt met het touw waarmee de co-piloot uit de cockpit ontsnapte. Beeld EPA
Het vliegtuig dat gisteren werd gekaapt met het touw waarmee de co-piloot uit de cockpit ontsnapte.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden