Bij een harde Brexit dreigt chaos op Schiphol

Schiphol dreigt vast te lopen als de EU en de Britten geen deal sluiten over de brexit. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk staan dan veel langer in de rij bij de paspoortcontrole. De extra wachttijd kan oplopen tot ruim een uur.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De tijd die binnenkomende Britten nu nog kwijt zijn aan de paspoortcontrole is gemiddeld 25 seconden per persoon. Maar als het land straks niet meer bij de EU hoort - en er geen afspraken worden gemaakt - loopt die wachttijd op naar 40 tot 45 seconden per persoon. Dat blijkt uit interne berekeningen.

Het verschil van 15 tot 20 seconden lijkt niet veel, maar de wachttijd kan bij een vliegtuig met tweehonderd passagiers oplopen naar vijftig minuten tot ruim een uur.

Volgens voorzitter Sven Schuitema van de Marechausseevereniging is er te weinig mankracht om de dreigende wachtrijen weg te werken. "Veel marechaussees stappen momenteel over naar de politie, omdat de arbeidsvoorwaarden daar beter zijn. Dat betekent dat er gaten vallen."

Reizigers
Schiphol moet bij een harde brexit rekening houden met langere overstaptijden, lange rijen en gefrustreerde reizigers. "De kans bestaat inderdaad dat het langer gaat duren", zegt woordvoerder Hans van Kastel van Schiphol.

"De marechaussee moet dan namelijk meer handelingen uitvoeren bij de paspoortcontrole. Dat kan iets betekenen voor de snelheid en de beleving van passagiers op de luchthaven."

De luchthaven is 'in gesprek' over dit probleem. "We brengen in kaart welke scenario's er mogelijk zijn om de gevolgen te minimaliseren", aldus Van Kastel.

Derde land
Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat alle Britten na de brexit beschouwd worden als reizigers uit een 'derde land', die extra moeten worden gecontroleerd.

Ieder jaar zijn er ongeveer vijf miljoen Britten die naar Nederland reizen. Daarvan stapt ongeveer de helft op Schiphol over op een ander vliegtuig. Ook die transfers kosten straks mogelijk meer tijd, al hoopt Schiphol dat deze overstappers - net als reizigers uit de VS en Canada - niet opnieuw door de beveiliging hoeven.

Of de EU en de Britten een deal weten te sluiten over de brexit, is nog onduidelijk. Op 29 maart volgend jaar stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Zie ook: Is het straks gedaan met vliegtripjes Amsterdam-Londen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden