Bij DWV bestaat clubliefde nog

Het duel kon met recht een degradatiewedstrijd worden genoemd. DWV en Elinkwijk staken meer energie in gemekker op de scheidsrechter dan in zuivere passes. Foto John Beckman Beeld
Het duel kon met recht een degradatiewedstrijd worden genoemd. DWV en Elinkwijk staken meer energie in gemekker op de scheidsrechter dan in zuivere passes. Foto John Beckman

Zondag Hoofdklasse A (DWV-Elinkwijk 1-2)

AMSTERDAM - Na de thuisnederlaag tegen concurrent Elinkwijk (2-1) komt de eerste klasse voor DWV steeds dichterbij. Henk Abercrombie blijft de club hoe dan ook trouw. Al is hij de enige.

Het is anderhalf uur voor de aftrap als een jongeman in clubkostuum, compleet met gele stropdas, mijmerend over het hoofdveld loopt. Henk Abercrombie (26) is de enige die het hobbelige terrein grondig inspecteert. In gedachten stuurt hij DWV naar de overwinning, waardoor de kansen op handhaving in de hoofdklasse levend blijven. "Henk is DWV. Je ziet dat de slechte resultaten hem aan het hart gaan," zegt een oudere man wanneer hij in de kantine een kop koffie krijgt aangereikt. Hij wijst uit het raam richting het veld.

Abercrombie is in het basiselftal van DWV de enige speler die ook voor de jeugdelftallen van de club uit Noord uitkwam. Vanaf zijn zesde speelt hij vrijwel onafgebroken voor DWV. En hij zal de club trouw blijven: "Als het aan mij ligt, bestaat clubliefde nog. Ik blijf bij DWV. Ook in de eerste klasse als het zover komt."

Afgelopen zomer bleven Sylvan Martha, Bertjan Wijers en Henk Abercrombie als enigen over van de basisspelers van DWV. De overige spelers verkasten naar andere clubs. Abercrombie: "Er werd vorig seizoen in de kleedkamer alleen maar over transfers gesproken. Over wie waar naartoe kon. Nu is dat veel minder het geval. Iedereen houdt zijn eigen toekomst meer voor zichzelf."

Spelmaker Abercrombie vormt met de verdedigers Wijers en Martha het hart van DWV. Ieder initiatief moet van hen komen. Volgend seizoen speelt Wijers bij titelkandidaat AFC. Martha is in gesprek met SV Huizen. Abercrombie blijft over.

Abercrombie is ook gebeld door andere clubs, maar heeft geen oren naar een vertrek. Hij wil dichtbij zijn huis in Amsterdam-Noord voetballen en bemoeit zich met vrijwel alle aan DWV gerelateerde randzaken. "Dat zit in me. Ik wil bijvoorbeeld dat spelers na de wedstrijd in de kantine verschijnen. Ook na nederlagen. Dat heb ik er nu langzaam in weten te krijgen." Ook nam hij initiatieven om de bediening in de kantine te verbeteren.

Maar voor een voetballer gaat het uiteindelijk om de overwinningen op het voetbalveld. Tegen Elinkwijk zit dat er wederom niet in. Abercrombie laat niet veel zien. Hij is ijverig, maar aan zijn specialiteiten komt hij niet toe. De spelmaker is van waarde als hij steekballen kan geven en op doel kan schieten. Ook scoort hij veel met zijn hoofd. Maar deze sterke punten worden niet benut, omdat DWV nauwelijks op de helft van Elinkwijk speelt.

Het is geen incident. Abercrombie vocht vrijwel ieder seizoen tegen dreigende degradatie en hoorde vaak bij de onderliggende partij.

Dat moet volgend seizoen anders. Jan de Haze volgt dan samen met Don Guezen de huidige DWV-trainer Ton Pronk op. Hij wil aanvallend gaan spelen Om zich op zijn baan voor te bereiden, volgt De Haze de wedstrijden van DWV nauwgezet.

In zijn hoofd inventariseert hij de spelersgroep en maakt hij een selectie. Op de vraag wie hij er van dit elftal volgend seizoen coute que coute bij wil hebben, is De Haze stellig: "Henkie. Zonder twijfel. Uit die jongen is nog veel meer te halen dan wat hij nu wekelijks laat zien. Zeker als we in de eerste klasse spelen, zullen we kunnen domineren."

Het is een mooi compliment, maar nu sombert Abercrombie over de droevige positie van zijn club op de ranglijst. Leunend tegen de bar bestelt hij voor zichzelf en verzorger Jaap Koppies nog maar een biertje. Als laatste DWV'er is hij, twee uur na de nederlaag, achtergebleven in de kantine. Zijn medespelers zijn al een tijdje naar huis.

DWV-Elinkwijk 1-2
Het duel kon met recht een degradatiewedstrijd worden genoemd. DWV en Elinkwijk staken meer energie in gemekker op de scheidsrechter dan in zuivere passes. "Gelukkig zijn we net iets minder slecht dan DWV," jubelde een uit Utrecht meegereisde supporter diep in de tweede helft. Op dat moment stond Elinkwijk al met 1-2 voor door twee benutte strafschoppen van aanvoerder Bastin Verweij. Het was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen, omdat Elinkwijk af en toe met combinaties over de zijkanten gevaar stichtte. DWV slaagde er nooit in een aanval op te zetten die leidde tot een doelkans. Daarom was de openingsgoal van Mounir Raji een complete verrassing. Een indraaiende vrije schop van Bertjan Wijers frommelde hij achter Elinkwijk-keeper Raymon Dirven. Een slotoffensief bleef uit, waardoor DWV nu nog steviger op de laatste plaats staat. (NIELS KOOIMAN)

Henk Abercrombie (links) loopt van het veld na de 2-1 nederlaag van DWV. Foto Marcel Israel Beeld
Henk Abercrombie (links) loopt van het veld na de 2-1 nederlaag van DWV. Foto Marcel Israel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden