Plus

Bij deze zorginstelling staan geen snotgare prutjes op het menu

Zorginstelling Zorgherberg Oostpoort is in de race voor de titel Beste Menu van de Zorg. Dinsdagavond serveerden kookvrijwilligers tijdens de halve finale allesbehalve doodgekookte groente.

Berg die pakjes en zakjes maar op. Bij Zorgherberg Oostpoort koken ze met verse en gezonde producten Beeld Rink Hof

Kookvrijwilliger Romy Cocu (60) schept uit drie verschillende pannen waterkerssoep op. "Die is zoutarm. De andere twee hebben elk een andere consistentie."

Haar collega voegt een lepel room en een blaadje munt toe voor ze de kom op het dienblad van een andere vrijwilliger legt. Ook het hoofdgerecht kent verschillende versies: een milde kipcurry met zilvervliesrijst met zout, een versie zonder en op verzoek wordt de maaltijd gepureerd.

"Het is hier net een hotel, die schatten. Ze verwennen me," zegt Evelien van der Hoff (65), een van de zestien cliënten in Zorgherberg Oostpoort. "Ik heb K, ik wil het niet eens uitspreken. Het was helemaal uitgezaaid, maar door de chemokuur zijn de tumoren geslonken."

Om aan te sterken heeft Van der Hoff veel eiwitten nodig, suikers vermijdt ze en dan is ook nog haar smaak veranderd. "Avocado bijvoorbeeld, dat lust ik echt niet meer."

In de zorginstelling doen ze er alles aan om iedereen van een voedzame, smaakvolle maaltijd te voorzien. Met succes. Zorgherberg Oostpoort staat in de halve finale van Beste Menu van de Zorg, een wedstrijd van voedingsmiddelenleverancier Distivers.

Het idee is eenvoudig: kook een volwaardig driegangenmenu voor maximaal vier euro per persoon.

Eenkoppige jury
De uitwerking zorgt voor het nodige stoeiwerk, zegt verpleegkundige Petra Lamers (52). Niet alleen tijdens de wedstrijd.

"We hebben hier dagelijks mee te maken. Er is omgerekend een budget van 6,25 euro per persoon, per dag. Daar vallen de drie hoofdmaaltijden onder, maar ook een koekje of stuk ontbijtkoek tussendoor, de koffie en suiker. En dan wil je natuurlijk voedzaam koken, rekening houdend met diëten en ieders wensen."

Voor de gelegenheid zijn de tafels in de eet­kamer extra chic gedekt. Terwijl bewoners en genodigden aanschuiven, kijken vier mannen van de organisatie op de vingers van de drie vrijwilligers. De eenkoppige jury, de enige meesterkok in de zorg in Nederland, Sjaak Jobse, loopt met een checklist rond.

"Ik let onder andere op de originaliteit, presentatie en of de maaltijden voor iedereen lekker zijn. Ook de zoutarme."

Patiënten die niet in de huiskamer eten, krijgen eten gebracht. Van der Hoff: "Ik houd niet van soep. En ik wil ook geen culinaire hoogstanden, nee niets voor mij. Doe mij maar gewoon puree. O, maar deze rijst, die vind ik lekker. En het is zo mooi opgediend. Heerlijk. Dank u wel."

Hoewel het wedstrijdreglement en diëtisten vinden dat het eten voedzaam moet zijn, hanteert de instelling bij patiënten in de palliatieve zorg een ander beleid. Voor hen is het een opgave überhaupt iets te eten.

Lamers: "Mijn doel is om die groep van dat ene hapje te laten smikkelen. Daar word ik zo blij van."

Het kookteam zorgt daarom altijd dat er een geur van eten door de gemeenschappelijke ruimte wordt verspreid. "Desnoods door even een uitje aan te fruiten. Daardoor krijgen mensen vaak trek. Net als wanneer je langs een bakker met vers brood loopt."

Trots
Of de vrijwilligers zich in maart tijdens de finale nog een keer moeten bewijzen wordt later deze maand bekend. Maar Lamers is nu al trots. "De vrijwilligers hebben er plezier in en onze cliënten krijgen wat ze nodig hebben. Voor mijn gevoel heb ik al gewonnen."

Het voorgerecht Beeld Rink Hof
Het hoofdgerecht Beeld Rink Hof
Het nagerecht Beeld Rink Hof

Op het menu

Het potentiële winnaarsmenu van Zorgherberg Oostpoort (hierboven op de foto):
- Waterkerssoep met prei, ­doperwten, melk en room.
- Milde kipcurry met zilvervliesrijst, paksoi, paprika en prei
- Panna cotta met aardbeien en geflambeerde kersen

Voedzaam

Een voedzame warme maaltijd moet volgens een diëtist ­bestaan uit:
- 150 gram zetmeel (aard­appels, rijst of pasta)
- 80 gram eiwitcomponent (vlees, vis of vegetarische vervanger), maar wie moet aansterken, of wonden heeft, wordt aangeraden meer ­eiwitten te eten
- 150 gram groenten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden