Plus

Bij de verkiezing Miss Amsterdam telt de inhoud, niet het badpak

Achttien jonge vrouwen presenteerden zich zondagavond als kandidaat voor de eerste Miss Amsterdamverkiezing - met een keurig strak jurkje aan. Het gaat immers om het brein, aldus de organisatie.

De achttien misskandidaten presenteren zichzelf in het College Hotel Beeld Dingena Mol
De achttien misskandidaten presenteren zichzelf in het College HotelBeeld Dingena Mol

Een presentatie in badkleding is voor de nieuwe Miss Amsterdamverkiezing uit den boze. De nieuwe Miss Amsterdam, het gezicht van de metropool Amsterdam, hoeft niet broodmager en lang te zijn. Het gaat om 'inhoud en educatie'.

"We zoeken een jonge vrouw die van de stad houdt en zich voor de stad wil inzetten. Een charmante dame die Amsterdam op de kaart wil zetten. Ze moet maatschappelijk betrokken, intelligent en Amsterdamse zijn," zegt Marjorie de Cunha, oprichter van de Miss Amsterdam­verkiezing die in navolging van Europese steden als Londen, Antwerpen, Madrid, Brussel en Barcelona wordt gehouden.

Zelfverzekerd
Achttien uitverkoren vrouwen in de leeftijd van 17 tot en met 26 jaar, veelal studenten mbo en hbo, presenteren zich in een strak en kort jurkje met een sjerp. In een lange rij betreden ze de zaal van het College Hotel in Zuid. Familieleden en vrienden steken hun mobiele telefoons de lucht in om foto's en filmpjes te maken.

De moeder, zus en vriendin van de 23-jarige Misskandidate Katherine Rodriguez Taveras, schoonheidsspecialiste in opleiding, zijn erbij. "Nee, dit is niets voor mij," aldus haar vriendin Ivescia. "Katherine is zelfverzekerd, weet wat ze zegt en vindt het leuk als alle ogen op haar gericht zijn. Ze heeft al in verschillende missverkiezingen meegedaan."

Tienermoeders
Elke kandidate wordt op basis van haar opleiding en ambitie gekoppeld aan een succesvolle vrouw die haar sporen in de samenleving heeft verdiend, onder wie een gynaecoloog, advocaat en Tweede Kamerlid. De missmoeders dragen hun kennis en levenswijsheid over aan de jonge vrouwen en introduceren ze in hun netwerk.

Eva Robertson, gynaecoloog zal Chantal Menzo, hbo-studente maatschappelijk werk en dienstverlening, onder haar hoede nemen. Menzo mag straks naast haar zitten als ze consult houdt in haar vrouwenkliniek in Zuidoost. Voor Menzo komt dat goed uit. Ze wil later misschien met tienermoeders werken. Robertson: "Ik wil haar laten zien hoe je in de zorg respectvol met elkaar omgaat. Tienermoeders zien we vaak in onze kliniek."

Studeren
De 17-jarige misskandidate Veerle van Isveldt, net haar vwo-diploma op zak en de jongste van het stel, heeft geen zin om te gaan studeren. Haar moeder kreeg een paar weken geleden een berichtje van haar dochter. 'Ik kom wat later thuis. Ik heb auditie gedaan voor de missverkiezing en zit in de finale.'

Van Isveldt : "Ik wil iets met mensen doen en van de levenswijsheid van mijn missmoeder leren. Ik begon onlangs wel te twijfelen. Iedereen ging studeren, maar ik hoop erachter te komen dat ik straks niet hoef te studeren."

Haar moeder sputtert tegen. "Nou, nou." Maar Van Isveldts missmoeder Irene Lips, directeur van Jeugdtheaterschool Zuidoost, begrijpt het wel. "Ik heb me heel lang geschaamd dat ik niet gestudeerd heb, maar ik heb heel veel van het leven geleerd. Studeren is niet een doel, maar een middel." "Ja precies," juicht Van Isveldt.

Revolutionair
Een miss in badkleding hoort niet bij deze verkiezing. De Cunha: "Daarmee zijn we redelijk revolutionair in deze wereld. Maar de missverkiezing wordt zo toegankelijk voor iedereen. Je kunt dus ongeacht je geloofsovertuiging en afkomst meedoen."

Van Isveldt is er blij dat ze niet in badpak hoefde. "Ik had het wel gedaan uiteindelijk, maar ik vind dit wel een goed statement. Het gaat hier om intelligentie en educatie."

De Miss Amsterdamverkiezing wordt op 30 oktober gehouden in de Stadsschouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden