Bij de vergadering over het 65ste Boekenbal klonken verrukte kreetjes

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: een kijkje achter de schermen bij het Boekenbal.

Connie Palmen over de 65ste editie van het Boekenbal Beeld NTR
Connie Palmen over de 65ste editie van het BoekenbalBeeld NTR

In het buitenland kijkt men jaloers naar deze o zo unieke sprookjesavond. Hoeveel geluk kan een gewone televisiekijker aan? Bij wijze van zeer hoge uitzondering had de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek schrijver Abdelkader Benali toestemming gegeven voor een kijkje achter de schermen tijdens de voorbereidingen voor het 65ste Boekenbal.

Een uniek evenement, wist schrijver Tommy Wieringa, waar in het buitenland - en daar zijn ze toch best het een en ander gewend - buitengewoon jaloers naar wordt gekeken.

We kregen unieke beelden voorgeschoteld van een vergadering over de feestelijke vertaling van het thema Duitsland. Misschien iets met lange tafels en veel bier? Er klonken verrukte kreetjes, maar CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer hief onmiddellijk zijn vinger en drong aan op gelaagdheid: het mocht allemaal niet plat worden.

Nog meer unieke beelden: de medewerkers stopten toegangskaarten in een envelop. Over die kaarten is elk jaar veel te doen. Iedereen wil naar het bal, maar dat kan niet. "Het geheim van elk goed feest is dat niet iedereen mag komen," zei Connie Palmen. Ze haalde herinneringen op aan de keer dat Maarten 't Hart in vrouwenkleding was verschenen. Ach, dat was me een toestand geweest.

Schrijvers blijven schrijvers, en er was in het verleden weleens sprake geweest van wederzijdse aantrekkingskracht tussen deze en gene. Peter Buwalda had, vertelde hij trots, ook wel eens iemand ontmoet. Tommy Wieringa vroeg om begrip voor de ontsporingen. "Op die ene avond in het jaar zijn alle mensen schitterend mooi. Zelfs je grootste vijand. Het is een sprookjesavond."

Dat is het. Een glaasje drinken, een praatje maken en een beetje vozen achter een metershoge bockworst, terwijl de gewone stervelingen thuis op de bank een roman lezen en alleen maar kunnen dromen van een kaartje voor dat unieke en schitterende boekenfeest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden