PlusTen slotte

Bij de Asterixstrips van Albert Uderzo spatte de tekenlol ervan af

Striptekenaar Albert Uderzo in 2015.Beeld AFP

Albert Uderzo is op 92-jarige leeftijd overleden. Samen met René Goscinny was de Fransman verantwoordelijk voor Asterix, de succesvolste strip aller tijden.

’s Werelds bestverkochte strip werd in een kwartiertje bedacht. Zo mochten tekenaar Albert Uderzo en scenarist René Goscinny het later althans graag vertellen. Het jaar was 1959 en voor het nieuwe stripblad Pilote, waarvan Uderzo artistiek directeur was en Goscinny uitgever, was een opvallende strip nodig. Ten huize van Uderzo, ergens in de banlieues van Parijs, bedachten de twee tijdens een met drank overgoten brainstormsessie Asterix, de komische strip over een Galliër die met zijn dorpsgenoten moedig weerstand weet te bieden aan de Romeinse overweldiger.

Na als vervolgserie in Pilote te zijn gepubliceerd, verscheen in 1961 het eerste avontuur van Asterix in boekvorm. De strip, die zich ongeveer een halve eeuw voor het begin van de christelijke jaartelling afspeelt, was direct een enorm succes in Frankrijk. De rest van de wereld volgde snel. Sindsdien werden ruim 350 miljoen boeken van Asterix verkocht in honderd verschillende talen.

In 1967 besloten Uderzo en Goscinny zich volledig te wijden aan Asterix. Ze waren een gouden duo. Goscinny was de man die al de grappen bedacht, vaak vol historische en ook actuele verwijzingen. Uderzo gaf er vorm aan in tekeningen die ook al zo humoristisch waren, maar vooral ook heel knap.

Geweldig hoe hij als tekenaar zijn karakters gezichtsuitdrukkingen gaf: Asterix heel pienter, zijn trouwe metgezel Obelix, die om onduidelijke redenen altijd met menhirs loopt te zeulen, juist heerlijk dom. Echte spektakelstukken zijn de tekeningen waarop Asterix en zijn dorpsgenoten na een slok toverdrank de strijd aanbinden met de Romeinen. Tekeningen om als lezer in je eentje hardop bij te lachen. Tekeningen ook waaraan je jaren later nog afziet hoeveel lol Uderzo zelf moet hebben gehad bij het maken ervan.

Twaalf vingers

Striptekenaars laten het inkleuren van hun werk vaak over aan anderen. Bij Uderzo was het bittere noodzaak: zijn ouders stelden al in zijn jeugd vast dat hij kleurenblind was. Opvallender nog was dat Albert Uderzo, zoon van Italiaanse immigranten, werd geboren met zes vingers aan elke hand. De extra vingers werden tijdens zijn kinderjaren geamputeerd. Een hoogvlieger op school was de jonge Uderzo niet, het enige vak waarin hij écht goed was, was tekenen. Heel gecharmeerd was hij van het werk van Walt Disney.

Na de oorlog werkte Albert Uderzo als illustrator, om al snel in de wereld van de strips te belanden. René Goscinny leerde hij vroeg in de jaren vijftig kennen. Het mede door hen geleide blad Pilote, waarin vanaf 1959 de beste Franse en Belgische striptekenaars publiceerden, was een commercieel en artistiek succes. Een Nederlandse pendant had het blad in het vanaf 1962 verschijnende Pep, waarin in 1964 Asterix zijn debuut maakte. Voor Pilote en Pep tekende Uderzo ook enige tijd Tanguy en Laverdure, een pilotenstrip in realistische stijl.

Na het overlijden van René Goscinny in 1977 ging Albert Uderzo alleen verder met Asterix. Aan het tekenwerk viel niets op te merken, maar de verhalen misten de brille van Goscinny. Nog minder zijn de Asterix-avonturen die vanaf 2012 werden getekend en geschreven door anderen. Dat zal ook in de toekomst gebeuren: Albert Uderzo, die lang had beweerd dat met zijn overlijden ook Asterix zou sterven, gaf in 2009 toestemming voor het voortzetten van de strip na zijn dood.

Albert Uderzo overleed op 92-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Zijn familie liet weten dat zijn dood niet is veroorzaakt door het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden