Bij Concerto is The Wall gemaakt door Trump

Vijftig kunstenaars en illustratoren bewerkten bestaande platenhoezen van onder andere Pink Floyd en Michael Jackson. Het resultaat is vanaf vrijdag te zien in Concerto.

Peter van Brummelen
Tineke Meirink ging aan de slag met de hoes van het album Joanne van Lady Gaga Beeld -
Tineke Meirink ging aan de slag met de hoes van het album Joanne van Lady GagaBeeld -

Snorren en brillen tekenen op foto's in kranten en tijdschriften, dat hebben we allemaal weleens gedaan. Het zou ook goed kunnen op de hoezen van vinylplaten, maar wie haalt het in zijn hoofd dat echt te doen? Heiligschennis!

Wie vroeger alleen al zijn naam op de hoes van een single of elpee krabbelde, werd beschouwd als een regelrechte barbaar.

Toch vroeg creatief productiehuis Shop Around vijftig beeldend kunstenaars en illustratoren, de meesten uit Nederland, maar sommigen ook van daarbuiten, een elpeehoes naar eigen inzicht te bewerken.

Tekenen, schilderen, plakken, knippen: het was allemaal toegestaan. Maar het moest wel echt op die hoes gebeuren. Geen gepiel op de computer dit keer.

Klassiekers
Het resultaat is vanaf vrijdag in de coffeeshop van platenzaak Concerto te zien op de tentoonstelling Vinylize!

Het zijn vooral klassiekers die door de kunstenaars onder handen zijn genomen. Illustrator Wouter Tulp voorzag Michael Jackson op de hoes van Thriller van precies zo'n eng gezicht als de zombies in de videoclip bij het titelnummer.

Collega Jillem pakte het heel anders aan: door op de hoes van het Pink Floydalbum The Wall de naam van de groep te vervangen door die van de huidige Amerikaanse president, maakte hij er een politiek statement van.

Werden ook nieuwe hoezen bewerkt? Jawel, Tineke Meirink ging aan de slag met de hoes van het album Joanne van Lady Gaga.

Niet dat ze daar zo'n fan van is, maar toen Meirink in een platenzaak op het album stuitte waarop Gaga met een grote hoed poseert, wist ze meteen wat ze ermee wilde: het bovenste deel van de hoed werd een omgekeerd Monatoetje, de aardbeiensaus druipt van de rand.

Artistieke waarde
Eric Ezendam nam Moontan, hét album van Golden Earring, onder handen: naast de naakte dame met verentooi tekende hij een dirigent.

In het voorwoord van het boek dat hoort bij Vinylize! herinnert Earringzanger Barry Hay zich hoe in 1973 de originele hoes tot stand kwam.

Het model werd uit Engeland overgevlogen, maar dat ze werd geacht naakt te poseren, leerde ze pas hier. Het kostte Hay anderhalf uur haar te overtuigen van de artistieke waarde daarvan. De diamantjes op haar tepels lijmde de zanger er zelf op.

Vinylize!, Concerto, Amsterdam, 14/4 t/m 19/5. De bewerkte hoezen worden later geveild voor het goede doel.

Illustrator Wouter Tulp voorzag Michael Jackson op de hoes van Thriller van precies zo'n eng gezicht als de zombies in de videoclip Beeld -
Illustrator Wouter Tulp voorzag Michael Jackson op de hoes van Thriller van precies zo'n eng gezicht als de zombies in de videoclipBeeld -
Door op de hoes van het Pink Floydalbum The Wall de naam van de groep te vervangen door die van de huidige Amerikaanse president, maakte de illustrator er een politiek statement van Beeld -
Door op de hoes van het Pink Floydalbum The Wall de naam van de groep te vervangen door die van de huidige Amerikaanse president, maakte de illustrator er een politiek statement vanBeeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden