Plus

Bij Codam kun je (gratis) leren programmeren

Geen collegegeld, geen docenten en geen vooropleiding vereist. Dankzij Corinne Vigreux (53) begint in september op het Marineterrein de programmeerschool Codam.

Lorianne van Gelder
Initiatiefneemster Corinne Vigreux en directeur David Giron. 'Het is een krappe deadline, maar we gaan het halen' Beeld Dingena Mol
Initiatiefneemster Corinne Vigreux en directeur David Giron. 'Het is een krappe deadline, maar we gaan het halen'Beeld Dingena Mol

Soms kijken mensen Corinne Vigreux een beetje argwanend aan. Een gratis school? Om te leren programmeren? En haar stichting betaalt? Hoe zit dat dan? Ze ziet ze denken. Met haar charmante lach legt ze dan onvermoeibaar uit hoe haar droom eruitziet.

Codam gaat de school heten. Het gebouw op het Marineterrein staat er al, maar er wordt nog hard aan gewerkt. Om er te komen moet je je aanmelden bij Defensie, want het terrein wordt weliswaar binnenkort vrijgegeven, maar de mariniers rennen er deze week nog trainingsrondjes op de sportvelden. Voorbij die velden, naast een helikopterlandingsplatform, staat het gebouw.

Over drie maanden ­beginnen hier 120 studenten aan hun programmeeropleiding. De nu nog kale muren, waar het beton net is losgebikt en wanden zijn vervangen door pilaren, herbergen straks 240 iMacs, een gameroom, amfitheater en staf- en chillruimtes van Codam.

Het is als leek moeilijk er een school in te zien, maar Vigreux en David Giron (34), de aanstaande directeur van de school, zijn optimistisch. Dat de mariniers op 1 juli ­vertrekken lijkt ook nog ver weg, maar Giron - lange staart, volle baard en piercings - is een 'man met geduld', zegt hij.

Vierduizend studenten
Giron is Parijzenaar. Hij woont sinds drie maanden in ­Amsterdam, hierheen gehaald om Codam op te zetten en te leiden. Hij begon vijf jaar geleden École 42 in Parijs, met programmeerschoolvisionair Xavier Niel, een Franse telecommiljardair, beroemd vanwege het ontsluiten van goedkoop en snel internet voor de Franse bevolking.

Niel constateerde dat Frankrijk enerzijds kampte met een enorm tekort aan goede IT'ers en anderzijds moest dealen met een groep zoekende tieners en twintigers die hun draai in het reguliere onderwijs niet kon vinden. Waarom die twee niet bij elkaar brengen? 42 is inmiddels een begrip; het getal is een knipoog naar The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams, in het boek is 42 'het antwoord op alles'.

De school werd in 2017 uitgeroepen tot beste programmeerschool van de wereld. Met inmiddels een tweede vestiging in San Francisco leidt 42 op dit moment 4000 studenten op om in 3,5 jaar tijd programmeur te worden. Collegegeld is er niet, en een vooropleiding is niet vereist. Zo vinden zowel jongeren uit de banlieues als dolende afgestudeerden van de universiteit een plek op de programmeerschool.

Atari-spelcomputer
Die droom heeft Corinne Vigreux ook. Ze kocht de licentie voor het onderwijsconcept van 42. In januari hoorde ze dat ze een pand van 2000 vierkante meter op het Marineterrein kon krijgen. "Het is een krappe deadline, maar we gaan het halen."

De Française Vigreux, opgegroeid in een arbeidersbuurt in een voorstad van Lyon, studeerde zelf bedrijfseconomie en zag pas voor het eerst een computer toen ze 22 was, de Atari-spelcomputer van haar broer. Programmeren heeft ze nooit geleerd, al gaf ze wel leiding bij Psion, een bedrijf dat palmtopcomputers maakte. Ze stond in 1991 aan de ­basis van TomTom - waar ze nog altijd werkt.

Na jaren ervaring met softwareontwikkelaars en programmeurs kan ze goed meepraten, maar in het begin ging ze ook weleens onderuit. "Dan keek ik mee over de schouder van een programmeur en zei ik: wat zien al die tekentjes er mooi uit." Ze wil maar zeggen: weten hoe je programmeert, kan iedereen helpen. "Alles digitaliseert."

Collegegeld
Vigreux verdiende haar fortuin toen navigatiebedrijf TomTom naar de beurs ging. Ze stalde het geld in een stichting. De komende vijf jaar financiert ze Codam in elk geval. Hoe het daarna zal gaan - of er ook andere bedrijven instappen of dat er iets van collegegeld wordt gevraagd - is nog ongewis. "Zo ver kijk ik niet vooruit op dit moment."

Waar ze wel naar uitkijkt is het moment dat de nieuwe studenten het gebouw gaan betreden. Wie mee wil doen, hoeft alleen een online test te maken. Eerst een testje van tien minuten, later een van twee uur, om de geschiktheid te beoordelen. Geen intelligentietest, het heeft ook niets met programmeertaal te maken, maar is vooral om te zien of een kandidaat bepaalde eigenschappen in huis heeft.

Mannenwereld
Doorzettingsvermogen, creativiteit en hard willen werken, onder andere. Een bèta zijn, een wiskundeknobbel hebben of ervaring met programmeren zijn allemaal niet noodzakelijk. "We willen de filosofiestudent, de tienermoeder en de middelbare scholier die zijn draai nooit vond bereiken," zegt Vigreux.

Het liefst halen ze ook een heleboel jonge vrouwen - de leeftijdsgrens ligt tussen de achttien en dertig jaar - binnen. "De ambitie is fiftyfifty," zegt Vigreux. "De IT-wereld is al zo lang een mannenwereld," zegt David Giron. "Het is hoog tijd dat deze wereld talenten ten volste benut, met meer diversiteit en inclusiviteit."

Student in Parijs

Michiel Pauw (30) begon vorig jaar aan de Parijse École 42. “Ik had wiskunde ­gestudeerd aan de UvA, maar wist niet zo goed wat ik verder wilde. Toen las ik in de krant over 42 in Parijs. Ik begon met de ‘Piscine’, vier weken lang tien uur per dag werken. Het was fantastisch. Bijna al mijn vrienden hier hebben nog nooit iets met wiskunde of programmeren gedaan, en het voorspelt niets over hoe goed je zult zijn. Verreweg de meest getalenteerde programmeur uit mijn vriendengroep heeft nooit de middelbare school afgemaakt. ¿Door veel samen te werken en van ­elkaar te leren, maak je je snel en efficiënt een programmeertaal eigen. Je moet heel veel zelf proberen. Als je faalt, begin je opnieuw. En wat je niet weet, zoek je op Google op. Met programmeren moet je vooral vaak dingen herhalen. Komende maand kom ik bij Codam stage lopen. Parijs is een geweldige stad, maar ik ben het liefst in ­Amsterdam.”

Wie op Codam wordt toegelaten, begint altijd in de ­'Piscine' (het zwembad), voor een vierweekse onderdompeling in het programmeren. Stevig doorwerken, maar wie er uitkomt, mag 3,5 jaar blijven. De school helpt ook bij het zoeken van een woning als dat nodig is, en voor studenten uit armere gezinnen worden goedkope leningen geregeld.

Zonder docenten
De school heeft geen docenten. Het idee is dat die kennis hebben die al bijna achterhaald is als ze na hun afstuderen eenmaal voor de klas staan. Er is wel een curriculum, er zijn bepaalde codetalen, maar het meeste wordt geleerd door het gewoon te oefenen. "En studenten leren van ­elkaar," zegt Giron. Peer learning heet dat.

Ze kijken ­elkaars opdrachten na, werken veel samen, moeten hun werk aan elkaar kunnen uitleggen en geven een (deel van het) cijfer. "Mensen vragen altijd meteen hoeveel docenten er zijn, nou, geen dus," zegt Vigreux lachend. Er is wel personeel, maar dat mag niet helpen met de technische kant, het regelt alleen de randvoorwaarden.

Het toekomstige schoolgebouw op het Marineterrein. Beeld Dingena Mol
Het toekomstige schoolgebouw op het Marineterrein.Beeld Dingena Mol

Wat David Giron betreft zijn studenten straks 60 uur per week op de campus van Codam. Dat lijkt veel, maar de school is 24 uur per dag, zeven dagen in de week open, dus studenten kunnen komen en gaan wanneer ze willen.

Mentale hobbels
Op de campus is een psycholoog die helpt met mentale hobbels. Vigreux maakt zich namelijk zorgen over de jeugd van tegenwoordig. "Je ziet veel burn-outs, ze staan voortdurend onder druk. Wij willen het welzijn van de studenten bewaken."

Als straks op 24 september de school echt begint, kijken de studenten uit over het water. Dicht bij het Facebookhoofdkantoor, niet ver van Booking, en om de hoek van TomTom. Bij de Franse École 42 worden studenten al halverwege de opleiding gescout voor een baan. "Dat zal hier ook gebeuren," voorspelt Giron. "De vraag is zo groot, en Amsterdam is booming," vult Vigreux aan.

Hierna volgen nog veertien andere versies van École 42; van Moskou tot Casablanca en van Rome tot Helsinki.

Voor wie niet online maar live de toelatingstoets wil doen en kennis wil maken met Codam, is er vrijdag om 13.00 uur het evenement Fast Track: snel toetsen en inschrijven op het ­Marineterrein. Meer informatie: www.codam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden