PlusAchtergrond

Bij 24/7 Kids in de Baarsjes werd iedere regel overtreden

Werkelijk elke regel werd met voeten getreden bij kinderdagverblijf 24/7 Kids in De Baarsjes. Ouders doen aangifte van mishandeling en oplichting. 'Op regenachtige dagen huilen de kinderen van de kou.'

Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein in West Beeld ANP
Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein in WestBeeld ANP

'De kinderen worden de hele dag buiten verborgen en rondgereden in een bolderkar. Ze worden verschoond in de bibliotheek, winkels of in het park. Soms zitten ze in de regen in de speeltuin. Ze dragen lange tijd natte kleding. Er is te weinig eten, de leidsters kopen van hun eigen geld fruit en rijstwafels."

Het staat er allemaal, in de verslagen die de GGD maakte van de gesprekken met medewerkers van kinderdagverblijf 24/7 Kids op het Columbusplein in Amsterdam-West.

Twee jaar lang ving directrice Laura T. (34) kinderen tussen de zes maanden en drie jaar oud op in 'volstrekt onveilige en onverantwoorde omstandigheden', zo concludeert de GGD.

Aangifte
In oktober vorig jaar werd de crèche gesloten door de gemeente. Nu doen zo'n tien ouders tegen T. aangifte van mishandeling, valsheid in geschrifte en oplichting.

Ook belangenorganisatie Boink van ouders in de kinderopvang wil strafrechtelijk onderzoek. Boink-directeur Gjalte Jellesma: "Dit is maar net goed gegaan, we zijn echt langs de klippen gezeild."

Uit de gesprekken die de GGD had met ouders en met voormalig medewerkers van 24/7 Kids ontstaat een ontluisterend beeld van misstanden die 'willens en wetens' doorgingen.

Er was een vergunning om twaalf kinderen op te vangen, maar bij 24/7 Kids stonden vijftig kinderen ingeschreven. Om te voorkomen dat inspecteurs de kinderen ontdekten, werden die tussen 09.00 en 17.00 uur door leidsters met kinderwagens en bolderkarren rondgereden in de straten van Amsterdam-West.

Kou
Op regenachtige dagen huilden de kinderen van de kou. De kinderen die verborgen werden gehouden, werden zorgvuldig geselecteerd: kinderen die al konden praten zouden immers thuis kunnen vertellen wat zich afspeelde. Ook kinderen van leden van de oudercommissie bleven op de crèche, om problemen te voorkomen.

Slapen of rusten was voor veel kinderen onmogelijk. Alleen tussen de middag mocht soms een half uur op de crèche worden geluncht. Vaak was het een broodje op straat.

Aan de ouders werd verteld dat de kinderen 'lekker warm' hadden gegeten. Soms smeekten de leidsters T. om uit de kou naar binnen te mogen.

Dan werden groepen kinderen naar een geblindeerd pand op de Admiraal de Ruyterweg gebracht, zonder dat ouders dat wisten, terwijl die ruimte door de gemeente als onveilig was beoordeeld.

Verder zaten de kinderen in winkels, bij de McDonald's en in de bibliotheek. De groepen mochten niet te vaak naar dezelfde plekken, omdat dat zou opvallen.

Soms kreeg een medewerker van een nabijgelegen buurthuis een kind mee naar huis, terwijl die niet bevoegd was. Intussen werd een valse administratie bijgehouden, die werd getoond als inspecteurs langskwamen.

Emotionele druk
De leidsters zeggen door T. onder zware emotionele druk te zijn gezet. Hoewel T. nu onbereikbaar is voor commentaar, sprak zij kort na de sluiting van de crèche tegen dat zij opzettelijk de regels had overtreden. "Het klopt dat er te veel kinderen waren, dat had nooit mogen gebeuren."

Tegen de GGD zei T. dat het haar boven het hoofd was gegroeid: "Veel ouders deden een beroep op mijn sociaal inlevingsvermogen."

De ouders zijn ontsteld. Hun kinderen waren vaak verkouden, één kind had drie keer een longontsteking. De ouders zien hun kinderen opknappen nu die niet langer naar 24/7 Kids gaan.

Advocaat Richard Korver staat de ouders bij: "Het is ze te doen om gerechtigheid. Laura T. heeft hen een rad voor ogen gedraaid. Ze beloofde veilige opvang, maar dat heeft ze niet geleverd en dat heeft ze geprobeerd te verdoezelen."

Ook Gjalt Jellesma van de belangenvereniging denkt dat sprake is geweest van opzet. "Aan allerlei criteria werd niet voldaan, maar de rekeningen werden wel op tijd verstuurd." Jellesma wil dat malafide houders van kinderdagverblijven voortaan strafrechtelijk worden vervolgd.

Ingrijpen
Wethouder Simone Kukenheim zou sneller willen ingrijpen bij 'rotte appels' in de sector.

Kukenheim: "Voordat we tot sluiting kunnen overgaan, moet eerst een heel goed dossier worden opgebouwd. We zouden strenger moeten kunnen optreden tegen hen die er bewust een potje van maken, zonder dat de goeden daar onder lijden. Met een betere selectie aan de poort: wie elders al eens grote fouten heeft gemaakt, zou niet zomaar een creche in Amsterdam moeten kunnen openen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden