Big Mac Europa duur voor Amerikaan

AMSTERDAM - Goed nieuws voor wie zijn tanden in een Nederlandse Big Mac zet. Elke hap kan gedaan worden in de wetenschap dat het broodje in twaalf landen in Europa duurder is.Dat blijkt uit de jaarlijkse Big Maclijst van horeca-adviseur Van Spronsen, die is afgekeken van het Amerikaanse zakenblad The Economist. Omdat de samenstelling van de dubbelbelegde hamburger overal ter wereld hetzelfde is, geldt de prijsvergelijking als een betrouwbare meetlat voor de welvarendheid van een land.

Nederlanders betalen voor een Big Mac weinig vergeleken met andere eurolanden. En dat terwijl de prijs van de evergreen voor het eerst sinds jaren is gestegen: van 2,95 naar drie euro.

Gemiddeld betalen hamburgerliefhebbers in eurolanden 3,10 euro voor een Big Mac. De goedkoopste broodjes zijn te vinden in Oost-Europa: van 2,60 euro per stuk in Tsjechië tot 1,30 euro in Oekraïne.

In twaalf van de 32 onderzochte Europese landen is de Big Mac duurder dan in Nederland. De Zwitserse Big Mac is met 4,16 euro het duurst. Ook in de Scandinavische landen en Luxemburg, België en Ierland betalen mensen meer voor de broodjes dan in Nederland.

De prijs steeg het sterkst in Kroatië: twintig procent in een jaar. De Roemenen betaalden aan het eind van het jaar juist tien procent minder.

Achter de snelle hap gaat een valutaire tragedie schuil. Sinds 1999 is de Europese Big Mac voor Amerikanen alleen maar duurder geworden, zo blijkt uit de oer-Big Mac-index van The Economist. In 1999 kwam een gemiddelde Europese Big Mac nog neer op 2,71 dollar, vorig jaar was dat al 4,17 dollar. In dezelfde periode steeg de prijs van de hamburger binnen de eurozone van gemiddeld 2,69 euro naar 3,10 euro.

Het is het gevolg van de voortdurende stijging van de euro ten opzichte van de dollar.

Ten opzichte van de Amerikaanse Big Mac is de 'Euromac' volgens de economen van het blad tussen 2006 en 2007 22,3 procent overgewaardeerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden