Big Brother tien jaar oud

Big Brother I winnaar Bart. Foto ANP Beeld
Big Brother I winnaar Bart. Foto ANP

AMSTERDAM - Woensdag precies tien jaar geleden stapten acht mensen een huis in Almere binnen waar ze 106 dagen, 24 uur per dag, door camera's werden gevolgd. Het zorgde voor een revolutie op televisie.

Afgesloten van de buitenwereld, geen privacy: niets anders dan smakeloos en ethisch onverantwoord. En hoe zouden die zorgvuldig gecaste bewoners er psychisch wel niet aan toe zijn aan het eind van de rit? In de aanloop naar het eerste seizoen in 1999 werd Big brother net zo fel bekritiseerd als De gouden kooi een paar jaar geleden.

Het programma uit de koker van John de Mol zorgde voor een revolutie op televisie. Reality tv bestond al, maar werd door Big brother tot grote hoogte opgestuwd en de onbekende Nederlander die tot een ster uitgroeide deed zijn intrede. 'Laat je niet gek maken!'-Ruud, Karin en Bart (als winnaar met 250.000 gulden vertrokken): stuk voor stuk werden ze als helden omarmd.

Het overheersende gevoel na 106 dagen Big brother I: er gebeurde niets. De bewoners hingen hoofdzakelijk op de gele banken. Na het gedwongen vertrek van de Tilburgse Sabine groeiden sluimerende irritaties niet meer uit tot conflicten. Alle huisgenoten waren 'maatjes'. Niet bevorderlijk voor spannende televisie.

In de vijf edities die in Nederland volgden, werd dat probleem aangepakt door meer botsende karakters en opvallende types (denk aan de transseksuele Kelly, seizoen 3, en de zwangere en in het huis bevallen Tanja, seizoen 5) te selecteren.

De deelnemers van het eerste uur hadden, in tegenstelling tot allen die hen achterna gingen, geen flauw benul wat hen te wachten stond. De makers ook niet, waardoor de regels werden aangepast als dat beter uitkwam. Contact met de buitenwereld was verboden, maar Anouk mocht in de 'dagboekkamer' bellen met haar zus toen ze het moeilijk had en op een ander moment werd een Telegraaf bezorgd (Bart: 'Hee! Kruimeltje is verfilmd!'). Zelf vertrokken bewoners werden vervangen door nieuwe, die wel wisten van de hype rond het programma.

De meest spraakmakende scènes uit de eerste editie Big brother waren de met nachtkijkers gedraaide beelden uit de slaapkamer, waar Bart en Sabine onder de dekens bewogen en na afloop een sigaretje opstaken.

Big brother veroorzaakte een culturele waterscheiding: bij de koffieautomaat op het werk sprak iedereen over het programma, maar waar de ene helft bediscussieerde of het nog wat zou worden tussen Bart en Sabine, wond de andere helft zich erover op hoe verachtelijk de show (nog altijd in tientallen landen op televisie) wel niet was.

Destijds ook nieuw en een belangrijke pijler onder het succes was de mogelijkheid om via internet live mee te kijken in het huis en op forums met medeverslaafden te praten.

Verstokte fans die dagen en nachten achter de computer doorbrachten, kregen echter geregeld beelden uit de tuin te zien waar niets gebeurde, omdat hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek en haar team de hoogtepunten wilden bewaren voor de dagelijkse tv-uitzendingen van een half uur. (ELINE BESSELINK)

Sabine neemt afscheid van het Big Brother huis. Foto GPD Beeld
Sabine neemt afscheid van het Big Brother huis. Foto GPD
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden