Big Ben zwijgt voor het eerst in halve eeuw voor Thatcher

Big Ben zal woensdag hulde brengen aan Margaret Thatcher door stil te blijven. De beroemdste klok van Londen wordt voor het eerst sinds 1965 het zwijgen opgelegd. Toen werd Winston Churchill begraven.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Normaal laat Big Ben Londenaars voortdurend weten hoe laat het is, maar de klok van de Palace of Westminster zal tijdens de begrafenis niet klinken. Francis Maude, die alle regelingen voor de begrafenis treft, zegt blij te zijn met deze beslissing. 'Het is een mooie geste van het parlement om op die manier eer te betonen aan Thatcher', zegt zij.

De naam Big Ben wordt in de volksmond gebruikt voor de beroemde klok van het parlement in Londen. De toren zelf heeft sinds kort de naam Elizabeth Tower, ter ere van de 'Queen'. De naam Big Ben werd voor het eerst aan de bel in de toren gegeven, die normaal ieder kwartier slaat. Dat gebeurt al sinds 1859, behalve tijdens reparaties en toen de klok in 1976 defect was.

Eer
Thatcher krijgt een ceremoniële uitvaart. Niet eerder viel die eer te beurt aan een overleden premier van het Verenigd Koninkrijk. Een dergelijke ceremonie is doorgaans voorbehouden aan leden van de Koninklijke familie, zoals prinses Diana en de koningin-moeder.

Het betekent dat de uitvaartdienst gehouden wordt in dé kerk van Engeland, St. Paul's Cathedral, in aanwezigheid van talloze notabelen. De uitvaart van de Britse oud-premier wordt zelfs bijgewoond door koningin Elisabeth. De koningin gaat hoogst zelden naar begrafenissen, laat staan van oud-premiers. Deze uitzondering maakte ze ook voor oorlogsheld Churchill.

Dinsdag wordt de kist met Thatchers lichaam overgebracht naar een kapel in het paleis Westminster, waarin het Britse parlement is gevestigd. De volgende dag worden de straten van Londen vrijgemaakt van verkeer, zodat de kist per lijkkoets naar een kerk van de Britse luchtmacht kan worden gereden.

Daar wordt de kist overgeplaatst op het onderstel van een kanon, dat door de artillerie in een optocht door de stad wordt gereden, over wegen die worden geflankeerd door Brits militair personeel.
Drie militaire orkesten zullen tijdens de optocht spelen. Veteranen van de Falkland-oorlog vormen vervolgens een erewacht bij de kerk. Een deel van hen zal de kist St. Paul's in dragen.

In totaal zullen meer dan 700 soldaten worden betrokken bij de uitvaartceremonie, zo liet de Britse regering woensdag weten. Hoeveel de uitvaart gaat kosten wordt pas na afloop bekendgemaakt. In Britse media werd gespeculeerd over zo'n 8 miljoen pond.

Londen hield al een repetitie voor de begrafenis van Thatcher. Beeld afp
Londen hield al een repetitie voor de begrafenis van Thatcher.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden