Video

Big Bank Hank (58) van Sugarhill Gang overleden

Big Bank Hank, de rapper van de Sugarhill Gang die met 'Rapper's Delight' een van de eerste hiphopnummers ooit maakte, is op 58-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat bevestigde David Mallie, de manager van de twee andere groepsleden Wonder Mike en Master Gee aan het magazine Rolling Stone.

Van links naar rechts de leden van de Sugarhill Gang: Master Gee, Big Bank Hank en Wonder Mike in 2005. Beeld getty
Van links naar rechts de leden van de Sugarhill Gang: Master Gee, Big Bank Hank en Wonder Mike in 2005.Beeld getty

Rolling Stone roemt Big Bank Hank - zijn echte naam is Henry Jackson - als 'de meest spetterende en kleurrijke stem op 'Rapper's Delight' uit 1979'. Het magazine wijst erop dat de single 'de muzikale ambassadeur van de rap was en bijna in zijn eentje de hiphopcultuur van de vervallen straten in South Bronx naar de rest van Amerika en verder bracht'.

'Triest te horen dat onze broer overleden is', zeggen Wonder Mike en Master Gee op de website van Rolling Stone. 'Wij drie schreven muziekgeschiedenis met 'Rapper's Delight'. We zullen ons altijd herinneren dat we de wereld rondreisden en we het publiek uit zijn dak lieten gaan. Rust in vrede, Big Bank.'

Vijfendertig jaar nadat 'Rapper's Delight' werd uitgebracht, bestaat er overigens nog altijd discussie of de plaat technisch gezien wel het eerste opgenomen hiphopnummer ooit is, schrijft Rolling Stone. Ook wordt het nog steeds overschaduwd door controverse, omdat de Sugar Hill Gang voornamelijk uit New Jersey afkomstig was en schatplichtig was aan de in de Bronx geboren Grandmaster Caz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden