Bierfietsexploitanten: 'Joelen is een grondrecht'

Bierfietsexploitanten en gemeente zaten maandag weer tegenover elkaar. Een verbod op de bierfiets is een aantasting van het grondrecht om te joelen, stellen de exploitanten.

Een bierfiets bij het Haarlemmerplein Beeld Eva Plevier
Een bierfiets bij het HaarlemmerpleinBeeld Eva Plevier

Vier mannen zitten aan tafel; de vier die de stad in een ijzeren greep houden. Hun bierfietsen werden de bron van alles wat mis is met de veranderende stad, symbool van het kwaliteitsarme toerisme. Het vleesgeworden kwaad, verantwoordelijk voor de uitwassen van het massatoerisme. Ze faciliteren de druktemakers, het platte vertier.

Redelijk en getergd
Tegelijkertijd dringt zich de gedachte op: zijn dit ze nou, deze zacht pratende mannen? Bedachtzaam. Redelijk en zelfbewust. Getergd tot op het bot ook. Want waar hebben we het eigenlijk over, als we het hebben over overlast van de bierfiets, of beter: van de gebruikers ervan?

"Joelen," zegt hun advocaat. "Dat kan nooit reden zijn om een ondernemer het werken onmogelijk te maken. Er is nimmer één bekeuring uitgeschreven." De vier knikken. Zou de stad nou zo opknappen als deze mannen met pek en veren worden weggejaagd?

Wéér zaten bierfietsexploitanten en juristen van de gemeente tegenover elkaar. Nadat vorige week de voorzieningenrechter voorlopig had geoordeeld in het voordeel van de bierfietsmannen, was er gisteren een zitting van de bezwaarcommissie van de gemeente. Of er kanttekeningen waren bij het voornemen van burgemeester Van der Laan om de bierfiets te weren uit een groot deel van de binnenstad.

Dat bleek het geval, stelde advocate Rusita Ruitenberg Segall. Juridisch, omdat de gemeenteraad volgens haar de bevoegdheid niet heeft de bierfiets te verbieden. Maar ook omdat een verbod disproportioneel zou zijn. De meldingen op basis waarvan de gemeente stelt dat de openbare orde in het geding is, zijn boterzacht.

Joligheid
Zo is een aantal klachten afkomstig van adressen die helemaal niet meer bestaan, zegt Ard Karsten van Damtours, dat met zeven fietsen door de stad rijdt. Zijn collega Zwier van Laar van Fietscafé heeft meer 'onregelmatigheden' ontdekt. "Sommige meldingen zijn gewoon meningen van mensen die zeggen dat de bierfiets niet deugt." De exploitant van Limobike stelt dat is geklaagd vanuit straten waar al sinds 2014 geen bierfietsen meer rijden.

Ruitenberg Segall, vol vertrouwen na de overwinning van een week eerder, speelt de principiële kaart. Schreeuwende mensen op straat mogen hinderlijk zijn, maar 'joelen is ook een grondrecht'.

50

Op een drukke dag zijn er vijftig ritten met de bierfiets. Bewoners hebben meerdere keren per dag te maken met geschreeuw

"Je beperkt de vrijheid van burgers om op een bierfiets te zitten, hun vrijheid om zich te uiten door middel van joligheid. Hinder, zo die er al is, kan geen reden zijn een ondernemer het werken onmogelijk te maken. Voor ergernis geldt hetzelfde. Er moet meer zijn. Maar dat is er niet."

Toegenomen
De drie juristen van de gemeente reageren met een doortimmerd betoog. Zij stellen dat de vrijheid om te joelen in groepsverband niet onbegrensd is, al helemaal niet als daarbij sprake is van alcoholconsumptie.

"Op drukke dagen telt de stad vijftig ritten. Voor de groep op de bierfiets betekent dit één rit joelen en schreeuwen. Voor bewoners betekent dit op één dag vaak tot zeer vaak geconfronteerd te worden met gejoel, geschreeuw en openbare dronkenschap. En de volgende dag weer en de dag daarna weer."

Ook stelden zij dat het aantal klachten over de bierfiets de afgelopen zomer weer is toegenomen, na een stevige daling een jaar eerder. Tegen de exploitanten: "U zegt dat wij overdrijven, ik zeg dat u de zaak bagatelliseert." De bezwaarcommissie komt over 3 weken met een advies.

Lees ook: Leefbare stad zonder bierfiets? De wet ligt dwars. [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden