Bierfiets mag uit centrum worden verbannen

De bierfiets mag worden geweerd uit het centrum van Amsterdam. Dat oordeelde de rechtbank dinsdagmiddag. Het verbod kan daarmee woensdag 1 november van kracht worden.

null Beeld flickr
Beeld flickr

De zaak draaide om de plek waar de bierfietsen mogen rijden. Veel exploitanten van bierfietsen zijn gevestigd in de binnenstad, maar omdat dat tot verboden gebied verklaard zou worden, zouden ze ook de plekken waar ze wel mogen rijden (veelal de Marnixbuurt) niet meer kunnen bereiken.

Toch komt het verbod er nu. De burgemeester heeft het besluit om de bierfiets te verbieden op de juiste wijze genomen en voldoende gemotiveerd, oordeelt de rechtbank. Zo heeft de burgemeester nader toegelicht dat de overlast van de fietsen - waaronder geschreeuw, openbare dronkenschap en wildplassen - zich concentreert in een heel druk gedeelte van de stad en daardoor ook de openbare orde raakt.

'Daarnaast is een onderdeel van de motivatie van de burgemeester dat de bierfiets een traag en log vervoersmiddel is dat regelmatig opstoppingen veroorzaakt. Het door de burgemeester geschetste beeld wordt bevestigd door het aantal overlastmeldingen dat bij de gemeente is binnengekomen', aldus het vonnis.

Massatoerisme
De gemeente wilde al per januari van dit jaar een algeheel verbod voor de binnenstad, maar kreeg daarvoor eind 2016 geen toestemming van de rechter. Deze stelde dat de onderbouwing voor de maatregel ondermaats was.

Burgemeester Van der Laan, die zich hoogstpersoonlijke met de kwestie bemoeide, liet in april weten nu wel over een dichtgetimmerde zaak te beschikken. Door de exploitanten nog één zomerseizoen te geven, werd ook het bezwaar ondervangen dat de ondernemers al huurcontracten hadden met stallingslocaties.

'Symboolpolitiek'
De bierfiets is in de loop der jaren uitgegroeid tot symbool van alles wat er mis is het het uitdijende massatoerisme in de binnenstad. Aan een kloek zwartboek waarin Amsterdammers van hun hart geen moordkuil maakten, beschreven zesduizend mensen hun ervaringen met de bierfiets.

De ondernemers zien de strijd tegen hun bedrijfsvoering als uit de hand gelopen symboolpolitiek. Zij zeggen dat de bierfietsen in de praktijk nauwelijks overlast veroorzaken, helemaal sinds er strengere regels gelden.

Lees ook: Bierfietsexploitanten: 'Joelen is een grondrecht'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden