Biefstukkoning in Noorderstraat serveert paard in plaats van rund

Steakhouse Piet de Leeuw in de Noorderstraat, al sinds de jaren veertig beroemd om zijn biefstuk, schotelt zijn onwetende klanten al jaren paard voor. Het Parool liet het vlees van het restaurant onderzoeken door een slager, een meesterkok en in een dna-laboratorium, en hieruit bleek onomstotelijk dat het geen runder- maar paardenbiefstuk betrof.

Hiske Versprille
Een klant wordt bediend bij Piet de Leeuw in de Noorderstraat. Beeld Dingena Mol / www.dmolfotografie.nl
Een klant wordt bediend bij Piet de Leeuw in de Noorderstraat.Beeld Dingena Mol / www.dmolfotografie.nl

Paardenhaas lijkt erg op ossenhaas, maar kent in Nederland nog maar weinig (zich daarvan bewuste) fans. Het kost bij inkoop doorgaans tussen een derde en de helft minder dan de rundvleesvariant. Behalve Café Loetje wordt Piet de Leeuw, een bruin eetcafé dat al bestaat sinds 1949, vaak genoemd als echte Amsterdamse biefstukkoning. In recensies en onder de vaste klanten wordt hoog opgegeven van de smaak en de malsheid van de biefstukken.

Loek van Thiel, de eigenaar van Piet de Leeuw en kleinzoon van de oprichter, bezweert niets te begrijpen van de bevindingen van Het Parool. 'Wij kopen Zuid-Amerikaans rundvlees in, ik weet niet anders dan dat het rund is. We hebben een naam en een reputatie hoog te houden. Wellicht is er bij een levering een stuk paard doorheen geglipt, of is er iets misgegaan bij de leverancier.'

Plaatje op de verpakking
De leverancier, Fontijn Vlees, die levert aan meer dan driehonderd Amsterdamse restaurants, laat echter weten dat het restaurant 'al sinds ze klant bij ons zijn, misschien al wel tien jaar' wekelijks dozenvol paard bij hem bestelt. 'Wij leveren gewoon waar de klant om vraagt, en Piet de Leeuw koopt paardenhaas uit Argentinië. Het staat in onze administratie en op de pakbonnen, en het is volstrekt onmogelijk dat de eigenaar niet wist dat het om paard ging. Er staat nota bene een plaatje van een paard op iedere verpakking!'

Paardenvlees staat in de belangstelling sinds bleek dat het in veel Engelse en Franse kant-en-klaarmaaltijden was verwerkt zonder dat dit op het etiket stond. Gisteren werd bekend dat ook in de Euroshopperlasagne van Albert Heijn paard is aangetroffen. Het vlees is volkomen onschadelijk, maar het is illegaal om het niet als zodanig te vermelden. Een geval van paardenbiefstukken die in de horeca worden verkocht als rund, was nog niet eerder bekend.

Paard. Beeld Dingena Mol
Paard.Beeld Dingena Mol
Rund Beeld Dingena Mol
RundBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden