Biefstukdief moet 2 jaar verplicht afkicken

De cokeverslaafde Younnes O. werd dit voorjaar in een supermarkt betrapt op diefstal van biefstuk, port en wijn. Woensdag stond hij terecht.

Ik was heel erg verslaafd op dat moment en had geen geld, aldus de verdachte. Beeld anp
Ik was heel erg verslaafd op dat moment en had geen geld, aldus de verdachte.Beeld anp

'Ik wilde ze zelf bakken. Het was een moeilijke periode voor me, en ik had honger," zegt de 41-jarige O. tegen de rechter in de rechtbank aan de Parnassusweg. Op 4 april dit jaar stal hij twee biefstukken, een fles wijn en een fles port uit een Albert Heijn in Amsterdam. "Ik was heel erg verslaafd op dat moment en had geen geld," vertelt O. "Het was een zonnige dag, ik pakte wat er gepakt kon worden."

De officier van justitie eist twee jaar opname in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). "O. heeft een verleden van diefstal, en hij heeft eerder weinig motivatie laten zien voor de reclassering," aldus de officier.

Gedragspatroon doorbreken
In een ISD worden draaideurcriminelen die veelal kampen met psychische of verslavingsproblemen behandeld om hun criminele gedrags­patroon te doorbreken.

Ook de aanwezige reclasseringsambtenaar adviseert opname in een ISD. "Je hebt in ons vorige gesprek gezegd dat je graag wil afkicken, en daarvoor een stevig kader nodig hebt," zegt ze direct tegen O., die nu zegt wel te willen afkicken, maar dat hij dat niet via justitie wil doen.

"Op reclasseringsafspraken kwam je niet opdagen, omdat je werd afgeleid. Die schommelende motivatie is een bekend verschijnsel bij verslaafden, daarom adviseer ik opname in een ISD," zegt de reclasseringsambtenaar.

Nu helemaal clean
"Ik ben nu helemaal clean, afgezien van dertig milligram methadon," verdedigt O. zich, die cocaïneverslaafd was. "Door mijn drie maanden hechtenis in Almere kon ik afkicken, maar drugs waren ontzettend makkelijk te krijgen. Ik zat daar samen met mensen die een afkicktraject doorliepen en als die op weekendverlof waren geweest, kwamen ze terug met enorme hoeveelheden drugs."

O. werd in de gevangenis wekelijks door zijn moeder bezocht, die hem naar eigen zeggen steeds op het hart heeft gedrukt niet meer te gebruiken. O.: "Ik wil verder gaan met afkicken, maar niet meer in een detentie-omgeving. Daar is de verleiding nu eenmaal te groot."

Een kwartier later doet de rechter uitspraak. O. krijgt twee jaar ISD opgelegd, omdat volgens de rechter niet alleen O. daar bij gebaat is, maar ook de maatschappij als geheel. Over de verkrijgbaarheid van drugs in de gevangenis is de rechter kort: "U heeft ze tot nu toe kunnen weerstaan, dus daar moet u mee doorgaan."

Buiten de zaal huilt O.'s moeder, van opluchting. "Het komt goed, ze gaan hem heel goed helpen," zegt O.'s advocaat tegen haar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden