Biefstuk is biefstuk, zegt minister Schippers

Had Piet de Leeuw nu wel of geen paardenbiefstuk mogen verkopen? Minister Schippers laat het in het midden, en de NVWA legt de prioriteiten elders: bij voedselveiligheid en het grootschalige bedrog rond het 'omkatten' van paard naar rund in verwerkte producten bijvoorbeeld.

Door Hiske Versprille
Een paardenbiefstuk wordt bereid bij Steakhouse Piet de Leeuw. Beeld anp
Een paardenbiefstuk wordt bereid bij Steakhouse Piet de Leeuw.Beeld anp

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stelde de minister begin deze maand Kamervragen over het steakhouse. Deze krant had twee weken daarvoor ontdekt dat het restaurant in de Noorderstraat, bekend om zijn smakelijke biefstuk, al 63 jaar paardenvlees serveert. Desgevraagd werd er meermalen gezegd dat het rundvlees betrof.

Thieme drong erop aan dat de NVWA proces-verbaal zou opmaken tegen het steakhouse en wilde weten waarom de instantie nog niet heeft opgetreden.

Volgens minister Schippers staat de Warenwet toe dat vlees dat wordt verkocht als biefstuk, niet afkomstig is van rund: 'Er zijn geen specifieke regels waaraan de benaming 'biefstuk' moet voldoen.' Misleiden en liegen mag echter niet. Maar of daarvan sprake is, moet van geval tot geval worden beoordeeld door de NVWA.

Die meldde al eerder dat het controleren of restaurants serveren wat ze beloven, geen prioriteit heeft, omdat het ze in eerste instantie om de voedselveiligheid gaat. 'We kunnen niet al die menu's gaan doorharken', zei een woordvoerder.

Thieme wil nu de minister vragen de Tweede Kamer op de hoogte te houden van wat de NVWA haar laat weten. 'Mensen hebben genoeg van die voedselfraude', zegt ze. 'En als de NVWA haar handhavingswerk niet aankan, moeten de bezuinigingen op de dienst misschien maar worden teruggedraaid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden