Plus

Biedingsstrijd om 'geboortehuis' van het illegale Parool

Grachtenpand niet meer te verhuren, dus bieden maar. Zo werkt dat bij corporatiebezit in het centrum, ook als het om een huis met historie gaat als Reguliersgracht 111, de bakermat van Het Parool.

Het bord Te Koop verdwijnt binnenkort van het raam. Welke plek de historie krijgt is aan de nieuwe eigenaar Beeld Jesper Boot
Het bord Te Koop verdwijnt binnenkort van het raam. Welke plek de historie krijgt is aan de nieuwe eigenaarBeeld Jesper Boot

Het 'geboortehuis' van Het Parool staat te koop. Zeer tegen de zin van de familie van oud-bewoner Wim van Norden, een van de oprichters van de krant. De nazaten willen het monumentale pand aan de Reguliersgracht behouden en er een Huis voor Journalistiek en Vrije Pers van maken.

Reguliersgracht 111 was in de oorlog, samen met buurpand op 109, het hoofdkwartier van het illegale Parool. De redacteuren zaten vanaf 1944 tot begin 1945 aan de Reguliersgracht 109. Simon Carmiggelt, Max Nord en hun gezinnen en A.J. Noordam woonden hier.

Toen in september 1944 het pand op nummer 111 vrijkwam, huurde Nord dit erbij. Het naambordje met 'Drs. J. van Wijk, Economisch Advies­bureau', moest de drukke aanloop verklaren. Wim van Norden kwam er later te wonen.

Volle maan
Toen de Duitsers ontdekten wat er gaande was in het hoofdkwartier, bijgenaamd Ispahan, wist iedereen het pand tijdig te verlaten. Wims zus Hilda zag bij volle maan dat er op de brug werd gepatrouilleerd, waarna de medewerkers van de illegale krant allemaal konden vluchten.

Van Norden heeft tot zijn overlijden in 2015, op 97-jarige leeftijd, op de Reguliersgracht gewoond. Zijn vrouw Tyl stierf vorig jaar en daarmee kwam de huurwoning vrij.

"We hadden gehoopt dat Ymere enige coulance zou betrachten om het huis aan ons te verkopen, juist vanwege de geschiedenis. Het stichtings­bestuur heeft in het pand Het Parool opgericht," zegt Maarten van Norden, de zoon van Wim van Norden.

Vrijheid van drukpers
Kleinzoon Stanley van Norden is in gesprek met de Stichting Democratie en Media, voorheen Stichting Het Parool, over een toekomstig Huis voor Journalistiek en Vrije Pers.

"Zo'n functie doet recht aan de historie van het pand. Zeker in deze tijd moet je je best doen de vrijheid van drukpers mogelijk te blijven maken. Internationale journalisten kunnen hier dan in vrijheid werken en Nederlandse journalisten zouden hier onderzoek kunnen doen. Daarnaast zouden we er bijvoorbeeld documentaires vertonen en lezingen organiseren."

Het huis uit 1890 telt 251 vierkante meter woonoppervlak met zeven slaapkamers en een flinke tuin. De vraagprijs is 1,7 miljoen euro. Er gelden een antispeculatiebeding en een splitsingsverbod. De voormalige sociale huurwoning wordt op Funda omschreven als een 'kluswoning', omdat er het nodige aan moet gebeuren, aldus een woordvoerder van Ymere.

"Wij kunnen het niet verbouwen en verhuren. Het is veel te groot. Omdat het een monument is, kunnen we het ook niet splitsen in verschillende woningen. Bovendien is het onderhoud te kostbaar om er sociale huurwoningen van te maken en past het qua ligging niet in de sociale huursector," aldus de woordvoerder.

In het verleden is ook Reguliersgracht 109 verkocht. Stichting Democratie en Media overwoog het te kopen, maar slaagde daar niet in.

Betaalbare huren
De opbrengst van Reguliersgracht 111 besteedt Ymere aan 'het betaalbaar houden van de huren, onderhoud en nieuwbouw'.

Vrijdag krijgt de familie Van Norden gelegenheid om de hoogste bieding te 'evenaren'. Als zij dat doen, worden zij de eigenaar.

Stanley van Norden vreest dat het verkoopbedrag aanzienlijk hoger uitvalt dan de vraagprijs. "Ymere is met het huis de markt opgegaan en lijkt voor de hoogste prijs te gaan zonder rekening te houden met de geschiedenis."

In het archief van zijn grootvader vond hij een briefje uit 1964, ondertekend door burgemeester Van Hall. Van Norden had in de jaren zestig de verbouwing van zijn huurhuis zelf betaald en aan de directeur der Publieke Werken verzocht om het perceel eerst aan hem te koop aan te bieden, indien de gemeente tot verkoop zou overgaan.

'Naar aanleiding hiervan berichten wij u, dat met dit verzoek rekening zal worden gehouden,' schrijft Van Hall.

"Die toezegging is notarieel vastgelegd. Mijn grootvader had dus het recht van eerste koop," zegt kleinzoon Stanley.

Funda Beeld LVDB/Het Parool
FundaBeeld LVDB/Het Parool
De bakermat van Het Parool, bezien vanaf de brug naar de Lijnbaansgracht in 1972 Beeld J.M. Arsath Ro'is
De bakermat van Het Parool, bezien vanaf de brug naar de Lijnbaansgracht in 1972Beeld J.M. Arsath Ro'is
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden