Bieb UvA in Fortis-gebouw Rokin?

De UvA wil naar verluidt de verhuizing naar het BG-terein doorzetten, maar was vanmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar. Foto ANP/Arthur Bastiaanse Beeld
De UvA wil naar verluidt de verhuizing naar het BG-terein doorzetten, maar was vanmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar. Foto ANP/Arthur Bastiaanse

AMSTERDAM - De Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam verhuist mogelijk niet naar het Binnengasthuisterrein, maar naar het Fortisgebouw aan het Rokin. Een meerderheid in de raad van het stadsdeel Centrum eist dat deze optie serieus wordt onderzocht.

De fracties van PvdA, GroenLinks, en D66 hebben dit plan gisteren elk apart besproken. Daarmee tekent zich een meerderheid in de deelraad af.

PvdA-woordvoerder Winfred van der Put: ''Wij willen dat dit uitgezocht wordt, zodat de karakteristieke bebouwing op het Binnengasthuisterrein misschien kan blijven staan.'' Voor de grootschalige nieuwbouw zouden onder meer twee rijksmonumenten, de Tweede Chirurgische Kliniek met karakteristiek torentje en het Zusterhuis, moeten wijken.

Het Fortispand voldoet met zijn oppervlakte van 20.000 vierkante meter precies aan de ruimte die voor de bibliotheek wordt gezocht.

Het stadsdeelbestuur rekent er vooralsnog op dat een warenhuis in het Fortisgebouw komt.

De raadsfracties reageren met het alternatieve plan mede op de felle kritiek van minister Ronald Plasterk van Cultuur. Plasterk schreef in november een brandbrief, waarin hij erop wees dat de nieuwbouwplannen in het stadsdeel een ernstige aantasting 'van de monumentale waarde van het hele gebied' vormen. Behoud van de binnenstad is ook van belang voor de aanvraag van plaatsing van de zeventiende-eeuwse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

De UvA wil naar verluidt de verhuizing naar het BG-terein doorzetten, maar was vanmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar. De sloopvergunning voor de monumenten zou al zijn afgegeven, op 12 januari. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden