Bieb had nog geen alarm

AMSTERDAM - De drie bewakers van de Openbare Bibliotheek aan de Oosterdokskade die dienst hadden toen de bieb afgelopen zomer werd overvallen, hebben een half jaar later nog veel last van het incident. Ze vreesden tijdens de beroving dat ze zouden worden doodgeschoten, of zouden stikken door de tape op hun mond.Eén van de overvallers zette een pistool op het hoofd van een bewaker, en de daders dreigden het beveiligingspersoneel neer te schieten als het niet zou meewerken of als men aangifte zou doen. ''We weten waar jullie wonen...''

De overvallers, onherkenbaar door bivakmutsen, plakten ook de ogen en oren van de bewakers af en bonden hun armen en benen vast.

Toen het personeel op de grond in het magazijn lag en één dader zei: 'Het gaat goed mannen, welterusten mannen', dachten de slachtoffers dat hun angst waarheid werd. De mannen willen elk zesduizend euro van de daders voor opgelopen emotionele schade.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren wegens de overval zes jaar tegen vier mannen uit Zaandam, en twee jaar voor een vijfde verdachte die zijn garagebox ter beschikking had gesteld. Volgens het OM is bewezen dat de vier de gewelddadige beroving hebben beraamd en gepleegd.

Bij de overval, in de nacht van 26 op 27 augustus, werden twee kluizen buitgemaakt: één van de bibliotheek, en één van het V&D-restaurant La Place. De totale inhoud was circa 54.000 euro.

In de garagebox, in Uitgeest, is de volgende dag een kluis opengemaakt, het geld geteld en verdeeld. De politie trof later in de box flink wat slijpsel aan, en twee sigarettenpeukenmet het dna van twee verdachten erop.

De geldkluizen in de gloednieuwe bibliotheek waren nog niet op de gebruikelijke wijze verankerd. Er was overigens meer nog niet helemaal in orde in het pas geopende gebouw: er ontbrak bijvoorbeeld nog een alarminstallatie.

Al snel na de overval bleek dat er sprake moest zijn geweest van hulp van binnenuit - de coördinator van de bewakers die werden overmeesterd, was één van de overvallers. Deze 29-jarige Ali stelt echter dat hij onder druk van zijn medeverdachten heeft gehandeld. Zijn gezin zou zijn bedreigd. Hij heeft belastende verklaringen afgelegd over de andere verdachten en heeft verteld hoe de beroving in zijn werk is gegaan.

Maar volgens de advocaten van zijn medeverdachten ligt het meer voor de hand dat Ali, die grote schulden had, zélf met het plan is gekomen, aangezien hij als geen ander wist wat er in de bibliotheek te halen viel, en hoe het met de beveiliging was gesteld.

Twee verdachten zeggen niets van de overval te weten en stellen dat Ali alles heeft verzonnen. Een derde verdachte heeft toegegeven het busje te hebben gehuurd en gereden. Hij zegt zich belazerd te voelen door Ali, omdat die hem vooraf had gezegd dat het slechts om een simpele inbraak zou gaan waarbij twaalf televisies zouden worden gejat.

Over een gijzeling en kluizen was hem niks bekend, zei hij gisteren, ''Kluizen zijn erger dan televisies. Bij kluizen denk ik direct aan de politie.''

Uitspraak over twee weken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden