PlusAchtergrond

Biden denkt al aan de strijd met Trump

Joe Biden kan dinsdag in de Amerikaanse voorverkiezingen afrekenen met Bernie Sanders. De ogen zijn gericht op Florida, waar ondanks het coronavirus wordt gestemd.

De voormalige vicepresident Joe Biden (links) en senator Bernie Sanders in hun eerste een-op-eentelevisiedebat zondagnacht. Beeld AP

“Het wordt een bloedbad,” zei de Cubaans-Amerikaanse burgemeester van Miami, Xavier Suarez, over de kansen van Sanders in Florida, de hoofdprijs in de voorverkiezingsronde van dinsdag.

Ook in Arizona en Illinois wordt gestemd, maar in Florida worden de meeste gedelegeerden vergeven, de vertegenwoordigers die op het partijcongres uiteindelijk de kandidaat kiezen.

Bovendien is het traditioneel een belangrijke swing state, waar het erom spant of de Republikein of de Democraat de meeste stemmen krijgt. Om herkozen te worden zal Trump Florida moeten winnen, menen veel analisten. Vier jaar geleden lukte hem dat net.

Bernie Sanders heeft juist daar een grote groep inwoners tegen zich in het harnas gejaagd door vriendelijke woorden te spreken over de Cubaanse leider Fidel Castro. Florida kent een grote, uitgesproken gemeenschap van Cubaanse Amerikanen. Zij of hun familie zijn voor het regi­me van Castro op de vlucht geslagen.

Linkse dictatoriale leiders

Sanders prees in een interview het ‘alfabetiseringsprogramma’ van Castro, en zei dat het ‘oneerlijk’ is te zeggen dat onder hem alles slecht was. Dat valt verkeerd, ook bij aanzienlijke gemeenschappen van Amerikanen met wortels in andere Latijns-Amerikaanse landen met linkse dictatoriale leiders, zoals Venezuela of Nicaragua.

Na sterke optredens in de staten die de afgelopen weken stemden, gaat Biden ruimer dan ooit op kop in peilingen. Hij heeft al zo’n 150 gedelegeerden meer dan Sanders verzameld. Dat is miraculeus – een maand geleden werd zijn campagne nog doodverklaard. Maar kiezers en partijgenoten schaarden zich razendsnel achter hem toen het erop begon te lijken dat de radicalere Sanders goede kans had de Democraten te gaan vertegenwoordigen.

De twee laatste kandidaten die uitmaken wie het tegen Donald Trump opneemt, debatteerden in de nacht van zondag op maandag voor het eerst één op één, vanwege de virusdreiging zonder publiek. Het leidde tot een ongewoon kalme, inhoudelijke discussie over de beste manier om te gaan met de crisis. “Mensen willen resultaten zien, geen revolutie,” benadrukte Biden, die zijn ervaring als vicepresident voor het voetlicht wilde brengen. Hij kan in crisistijd stabiel leiderschap bieden, is zijn boodschap.

Bernie Sanders moest de sterren van de hemel debatteren om een reden te houden in de race te blijven. Hij vond een passend moment voor een van de centrale boodschappen van zijn campagneboodschappen: dat gezondheidszorg in de VS toegankelijk moet worden voor iedereen. Nu is zorg voor veel mensen te duur, omdat ze onder- of onverzekerd zijn, en dat kan tot grote problemen gaan leiden nu het coronavirus ook steeds meer Amerikanen besmet.

Vooralsnog lijkt de crisis steun voor Biden aan te wakkeren. Kiezers die op Super Tuesday aangaven dat het virus een belangrijke zorg was, stemden volgens exitpolls vaker op Biden.

De vraag lijkt op dit moment vooral hoelang Bernie Sanders nog mee blijft doen, zeker als Biden in deze ronde zoals voorspeld opnieuw de meeste gedelegeerden wint. Zolang Sanders in de race lijft, kan hij Biden dwingen verder naar links op te schuiven.

Biden is al begonnen met pogingen de aanhang van Sanders voor zich te winnen, in de hoop de rijen te sluiten zodra hij genomineerd is en de strijd tegen de gezamenlijke opponent Donald Trump wacht. Hij sprak in zijn laatste overwinningsspeech over de ‘onvermoeibare energie en passie’ van Sanders en zijn supporters. “We hebben een gezamenlijk doel. En samen zullen we Donald Trump verslaan,” zei hij.

Uitgestoken hand

Vorige week bood hij de helpende hand door een plan om Amerikanen beter te beschermen tegen faillissementen over te nemen van Elizabeth Warren, de uitgevallen kandidaat die net als Sanders op de uiterste linkervleugel van de Democratische partij opereert.

Hun campagnes lijden onder het coronavirus. Verkiezingsbijeenkomsten zijn afgeblazen, mede­werkers doen hun werk thuis, de media zijn de campagne bijkans vergeten.

Drie staten besloten hun voorverkiezingen uit te stellen vanwege de dreiging van het coronavirus, maar in Florida, Arizona en Illinois wordt dinsdag gewoon gestemd. Vooral in Florida, waar relatief veel ouderen wonen, wordt gevreesd voor tegenvallende opkomst. De autoriteiten roepen kiezers op om zoveel mogelijk per post te stemmen. “Maar we gaan absoluut stemmen. Ze hielden zelfs verkiezingen tijdens de Burgeroorlog. We gaan stemmen,” zei gouverneur Ron DeSantis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden