'Bicycle-shaped objects' overspoelen de stad
Duizenden nieuwe huurfietsen overspoelen de stad. Het is de vraag of Amsterdammers behoefte hebben aan al die extra fietsen. 'Het concept kán werken, maar niet op deze manier.'
Ze lijken nu nog fijn verdeeld over de stad. Opvallend fijn zelfs. De fietsen van Flick Bike staan keurig verspreid over de verschillende buurten. De binnenstad is goed vertegenwoordigd, maar ook in rustige buurten in West, Oost en Zuid zijn veel van de duizend geplaatste fietsen te vinden.
Die fietsen stáán daar overigens vooral. Uit een kleine, niet-representatieve steekproef blijkt dat veel van de nieuwkomers in de eerste week niet één keer in actie is gekomen. Een van de twee exemplaren op de Czaar Peterstraat dient bijvoorbeeld al drie dagen als fietsenrekvulling.
Hetzelfde geldt voor de zwart-oranje fiets in de naastgelegen Kraijenhoffstraat: het is dat het geregend heeft, anders had ie nu al een laag stof gehad. De fietsen zien er ook uitgesproken krakkemikkig uit. Sommigen spreken al van BSO's: bicycle-shaped objects.
Sinds afgelopen week is Amsterdam wéér duizenden fietsen rijker. Flick Bike maakte bekend duizend exemplaren te gaan plaatsen in de stad en later deze week bleek ook oBike uit Singapore de ambitie te hebben om Amsterdam van nog eens duizenden fietsen te voorzien.
Experiment
Beide bedrijven claimen iets unieks te doen: fietsen die iedereen die de app downloadt, kan gebruiken. Ophalen waar de fiets staat en achter te laten waar dan ook. Dit is fietsen delen, zeggen de bedrijven, maar huren lijkt het verdienmodel toch beter te omschrijven.
De hevige concurrentiestrijd - dit voorjaar verscheen het Deense Donkey Republic al in de stad - is hiermee in Amsterdam een nieuwe fase ingegaan. De gemeente, die flink investeert in het ruimen van niet-gebruikte fietsen, ziet alle nieuwe tweewielers met lede ogen aan. Wegknippen en afvoeren ligt juridisch toch wat ingewikkeld, bleek onlangs.
Initiatiefnemer Vikenti Kumanikin van Flick ziet geen probleem in de toevloed van nieuwe fietsen. Integendeel: "Wij zorgen ervoor dat de fietsen die her en der staan, echt worden gebruikt. Fietsen staan vaak lang stil, wij laten ze rijden. Zo lossen we het tekort aan fietsparkeerplekken op, de stad kan met minder fietsen toe."
En, zegt Kumanikin, het bedrijf richt zich op de Amsterdammers. "Het is waar dat iedereen al een fiets heeft, maar er zijn altijd momenten dat je die niet bij de hand hebt. Het is een experiment, maar wíj zijn overtuigd van de mogelijkheden."
'Goedkope troep'
Kansloos, zegt Ralph Atiya, die onder meer het slimme deelconcept Hello Bike introduceerde op de Zuidas. "Zomaar duizenden fietsen dumpen in de stad slaat nergens op. Mensen gaan die fiets gewoon niet gebruiken. Bovendien zijn veel exemplaren niet geschikt voor de stad: goedkope troep."
Atiya gebruikt geofencing: met gps worden gebieden afgebakend, waar specifieke voorwaarden gelden. "Zo heb je invloed op waar de fietsen wel en niet worden achtergelaten, en zo kun je de fietsen over de stad spreiden."