Bibliotheek krijgt steeds meer jongeren over de vloer

Jongeren weten de bieb weer steeds vaker te vinden. Bibliotheken zien het aantal jeugdleden toenemen. Zij leenden in 2015 samen 38 miljoen keer een boek uit, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

De bibliotheek wordt weer vaker bezocht. Beeld Charlotte Odijk
De bibliotheek wordt weer vaker bezocht.Beeld Charlotte Odijk

Daarmee zijn jeugdboeken voor het eerst populairder dan boeken voor volwassenen.Dat blijkt uit de bibliotheekmonitor die minister Jet Bussemaker (Cultuur) woensdag naar de Tweede Kamer stuurt.

In de tijd dat digitale boeken in opkomst zijn, gaat het tegen de verwachting in goed met de 770 bibliotheken en 288 afhaalpunten in ons land. De Koninklijke Bibliotheek, die de cijfers over 2016 voor volgend jaar inventariseert, zegt over afgelopen jaar hetzelfde beeld te zien.

Debatten en lezingen
"De trend is helder: de jeugdgroei zet door", zegt hoofd bibliotheekstelsel Jos Debeij. Uit de cijfers over 2015 blijkt ook dat bibliotheken zich steeds vaker ontpoppen als buurthuis. Er worden niet alleen boeken uitgeleend, maar ook een recordaantal debatten en lezingen gehouden.

Werd er in 2014 72.000 keer een activiteit georganiseerd in een bibliotheek, in 2015 steeg dat aantal naar 82.000 keer. Minister Bussemaker erkent dat er zorgen zijn geweest over de toekomst van de biebs.

"De bibliotheek heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Het is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor jongeren en volwassenen geworden. Ze kunnen boeken lenen, maar ook een talencursus volgen, met een 3D-printer aan de slag gaan of meedoen aan een debat."

Jeugdleden nemen toe
De bibliotheken hebben zware jaren achter de rug. Het aantal locaties waar boeken uitgeleend konden worden nam af en sinds 2011 nam het aantal leden van bibliotheken gestaag af. In 2015 werd die trend een halt toe geroepen. Weliswaar daalde het aantal volwassenen dat lid is van de bieb licht, maar het aantal jeugdleden nam met 2 procent toe naar 2,3 miljoen.

De in totaal 3,8 miljoen leden leenden met z'n allen 73,4 miljoen papieren boeken uit. De bibliotheek blijft zo 'de leesmotor van Nederland', stelt directeur Arthur Schellekens van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. "Er werden in 2015 twee keer zoveel boeken uitgeleend als verkocht."

In dat jaar werden er volgens de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak 39 miljoen boeken verkocht, inclusief elektronische boeken. Ook in de bieb kunnen niet alleen papieren boeken geleend worden, maar ook deze e-boeken. De digitale boeken kunnen worden gedownload op een e-reader. Dat deden in 2015 234.000 mensen. De digitale boeken werden 4 miljoen keer uitgeleend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden